Logo
  • Nieuws
  • 16 juli 2013
  • Lonneke Gillissen

Onbegrip motivatieverschillen generaties is einde organisatie

Slecht management van verschillende generaties beperkt de aanvoer en ontwikkeling van leiderschapstalent en bedrijfsprestaties, blijkt uit het SHL Talent Report. De loyaliteit aan een organisatie neemt van de babyboomgeneratie tot de generatie Y bovendien met 30 procent af.

Beeld Onbegrip motivatieverschillen generaties is einde organisatie

Voor het SHL Talent Report reageerden meer dan een miljoen werknemers verspreid over tweehonderd landen en regio’s, inclusief ons land.

Generatie Y vs babyboom

Op basis van de bevindingen zijn competitie (59 procent), progressie (59 procent) en persoonlijke groei (54 procent) de sterkste motivatiefactoren voor de generatie Y. Organisaties moeten daarom zorgen voor constante loopbaanontwikkeling en hen aanmoedigen door te groeien naar meer senior functies. Beloning en erkenning rond deze factoren zullen de babyboomers echter niet motiveren. Zij zijn meer gedreven door autonomie (57 procent), macht (55 procent) en persoonlijke principes (50 procent).

De generatie X, die hier tussenin zitten, bestaat waarschijnlijk uit de managers die het meest worden beïnvloed door het verschil in motivatiefactoren. Het begrijpen van de verschillen en het managen van de verscheidenheid is tegenwoordig een belangrijke competentie voor managers voor zichtbare resultaten en het behoud van de betrokkenheid van medewerkers.

Motiveren en verbinden

Behalve het begrijpen van motivatiedrijfveren is het behouden van talent van groot belang. De afname van de loyaliteit van medewerkers van generatie tot generatie is met name te zien in het feit dat 65 procent van de babyboomers overweegt zijn gehele werkende leven bij een organisatie te blijven. Ter vergelijking: dit geldt voor 40 procent van de generatie X en 20 procent van de generatie Y.

Het is cruciaal dat HR-professionals en managers scherp zijn in hun begrip van wat medewerkers in alle leeftijdsgroepen motiveert en verbindt. Zij moeten daarnaast in staat zijn deze kennis te gebruiken om medewerkers te laten zien dat het werk de moeite waard is en dat inzet wordt erkend.

Effectief leiderschap

Nu het personeelsbestand steeds diverser wordt, zal de behoefte aan effectief leiderschap groeien. 6,3 Procent van de babyboomers heeft op dit moment de potentie een effectieve leider te zijn. Dit is iets hoger dan het wereldwijde, leeftijdsonafhankelijke gemiddelde van 6,7 procent. Onder de jongere werknemers groeit de aanvoer van leiderschap gestaag: 7,7 procent van de generatie X en 8,4 procent van de generatie Y bezit het niveau van potentieel leiderschap.

Er zijn significante verschillen in de talenten die nodig zijn om anderen te mobiliseren in de ondersteuning van ideeën en voorstellen. Dit is iets in het voordeel van de oudere generatie. Het omzetten van die ideeën naar acties en resultaten ligt de jongere generatie weer meer.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.