Logo
  • Nieuws
  • 26 juni 2018
  • Bron: SD Worx

Flexibel personeel vormt de kern van bedrijven

Ruim een kwart (26,4%) van de organisaties in Nederland doet een beroep op freelancers voor het uitvoeren van corebusinesstaken. Maar in meer dan de helft van deze organisaties (52,8%) in dit land worden HR-afdelingen buiten het proces voor de inzet van freelancers gehouden.

Beeld Flexibel personeel vormt de kern van bedrijven

Deze resultaten komen uit de meest recente survey die in vijf Europese landen is uitgevoerd door payroll- en HR-dienstverlener SD Worx en de Antwerp Management School.

Uit het onderzoek kwam naar voren hoe organisaties gebruikmaken van freelancers en op welke afdelingen, voor hoelang en voor wat voor taken ze worden ingehuurd. Uit de survey bleek dat bedrijven vooral voor hooggespecialiseerde taken freelancers inzetten. Iets meer dan de helft (56%) van de Nederlandse organisaties schakelt zelfstandigen in om hun specialistische vaardigheden te benutten.

Vaardigheden

Organisaties begrijpen dat ze wendbaar moeten zijn, maar hebben moeite om dit te bereiken met alleen hun interne personeel. Slechts 36% van de Europese organisaties meldt dat de meerderheid van de werknemers over vaardigheden beschikt die buiten de huidige baan kunnen worden gebruikt. Uit het onderzoek blijkt dat in heel Europa organisaties van uiteenlopende omvang zelfstandigen inhuren voor een mix van rand- en kerntaken. De omvang van het bedrijf maakt een aanzienlijk verschil. Voor grotere bedrijven met 500-999 werknemers is het het meest gebruikelijk dat zij voor kerntaken een beroep doen op zelfstandigen, waarbij 41,5% van de Europese organisaties stelt dat te doen. Dat is bijna twee keer zoveel als bedrijven met minder dan 20 werknemers (21,6%). In Duitsland is de kans het grootst dat zelfstandigen worden ingezet voor kerntaken (31,4%), terwijl bedrijven in België dat het minst zullen doen (18,8%).

Interessant is dat minder bedrijven zelfstandigen voor randtaken inzetten dan voor kerntaken. Slechts 18,4% van de Nederlandse bedrijven geeft aan dit te doen. Dit is gebruikelijker in grotere Europese organisaties met 500-999 werknemers, waarvan bijna de helft (43,4%) freelancers inbrengt om deze perifere taken uit te voeren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.