Logo
  • Nieuws
  • 4 november 2008
  • Lianne Bouman

Wordt HR meer een zaak voor controllers?

In een kwakkelende economie en bij een dreigende recessie willen bedrijven meer inzicht in de kosten en opbrengsten van hun HR-afdeling. Bedrijven als Unilever en TNT zoeken voor hun HR-afdeling steeds vaker kandidaten met bedrijfseconomische achtergrond. En, volgens een columnist van de Financial Times, zijn HRM’ers een noodzakelijk kwaad die de productiviteit van werknemers alleen maar belemmeren. En PriceWaterhouseCoopers (PwC) constateert na onderzoek dat topmanagers steeds vaker het personeelsbeleid onder eigen hoede nemen.

Beeld Wordt HR meer een zaak voor controllers?

Uit onderzoek van The RBL Group en de ROSS School of Business blijkt dat personeelszaken van bijzaak is uitgegroeid naar een afdeling die van essentieel belang is voor de concurrentiekracht van een onderneming. Uit de studie blijkt dat veel ondernemingen zich afvragen of hun HR-afdeling wel de vaardigheden, inzet en instelling heeft om die nieuwe rol aan te kunnen. Managers en directie vinden vaak nog steeds dat hun HRM’ers te veel tijd besteden aan eigen modellen en tabellen, terwijl de afdeling inmiddels wel verantwoordelijk is voor een vijfde van de bedrijfswinst. De onderzoekers stellen dat het tijd is om werk te maken van personeelszaken.

 

Kwestie van speculatie

PwC constateert na onderzoek dat HR zijn aanwezigheid of profilering op bestuursniveau amper heeft opgeschroefd. Ondanks jaren van roepen dat daar de toekomst van de afdeling ligt en hoewel CEO’s wereldwijd mensen als topprioriteit beschouwen en vinden dat ze daar de meeste tijd in moeten steken. PwC stelt dat de toekomst van HR een kwestie van speculatie is. Het hangt ervan af of ze zich als strategische partner van hoog niveau gaan profileren. PwC concludeert dat opkomende economieën als Azië en Midden- en Oost Europa het hele zakelijke wereldtoneel veranderen, maar dat dit gegeven er niet toe leidt dat HR aan belang wint. Integendeel zelfs: volgens PwC nemen steeds meer topmanagers personeelszaken in eigen hand. Slechts 43 procent van de ondervraagde CEO’s is dan ook van mening dat hun afdeling HR de noodzakelijke veranderingen om talent binnen te halen aan kan.

 

Do's

  1. Wacht niet af. Ga met harde data aan de slag
  2. Meet niet alleen in de eigen peergroup, maar kijk ook daarbuiten. Banken willen zich bijvoorbeeld ook vergelijken met ingenieursbureaus, omdat branches – en dus personeel – elkaar overlappen.
  3. Breid de HR-discipline uit met nieuwe functies zoals HR-controller/HR-analist
  4. De meetgegevens van HR bevatten nu nog vaak flinke gaten. Meet meer dan alleen verloop en ziekteverzuim.

(Resultaten uit Return on Human Capital (RoHC) van Towers Perrin)

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.