Logo
  • Nieuws
  • 9 juni 2009
  • David Davidson

Vrouwen vormen grote meerderheid in hoger onderwijs

Hogere studies worden gedomineerd door vrouwen, het Britse Higher Education Policy Institute onderzocht dit fenomeen in eigen land. Maar de man-vrouw kloof is zichtbaar in bijna alle ontwikkelde landen. Dat meldde de Britse krant Sunday Telegraph.

Beeld Vrouwen vormen grote meerderheid in hoger onderwijs

In het Verenigd Koninkrijk zal tegen 2025 niet minder dan 70 procent van alle studenten vrouw zijn. Bijna de helft van de jonge Britse vrouwen is op dit moment volgster van hoger onderwijs, terwijl nog geen 38 procent van de mannen dit klaarspeelt. Mannen hadden voor het laatst de overhand in de jaren 70. Begin jaren negentig verloren mannelijke studenten hun ook meerderheid op de universiteiten.

 

Opvallend is dat mannen juist wel de overhand hebben bij studies die leiden tot de hoogste salarissen op de arbeidsmarkt. Als een man zijn studie afmaakt, wordt hij vaak wel beter betaald. Vrouwen halen betere resultaten bij populaire studies als rechten en medicijnen, die ook tot goede maatschappelijke carrières leiden.

 

Trend

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) ziet in alle ontwikkelde landen dezelfde ontwikkeling. Ook in Nederland zijn vrouwen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in de meerderheid op hbo-instellingen en universiteiten in de meerderheid.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.