Logo
  • Nieuws
  • 16 juli 2010
  • Peter van den Hout

Vertrouwen in managers verschilt sterk per sector

Medewerkers in retail en zakelijke dienstverlening hebben het meeste vertrouwen in hun leidinggevenden. Medewerkers die voor de overheid en in de zorg werken, hebben daarentegen minder vertrouwen in het management. Opvallend genoeg is in de financiële sector- ondanks de crisis - het vertrouwen gelijk gebleven.

Beeld Vertrouwen in managers verschilt sterk per sector

Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Effectory. De specialist op het gebied van medewerkersonderzoek heeft dit voorjaar ruim 260.000 medewerkers in diverse branches ondervraagd over hun vertrouwen in de leiding. Zowel in 2010 als ten tijde van het begin van de crisis in 2008 wordt het vertrouwen in de financiële sector beoordeeld met een 6,3.

 

Overheidsmedewerkers en medewerkers in retail vrezen het minst hun baan kwijt te raken in de toekomst (respectievelijk 7,1; 7). In de financiële sector maken medewerkers zich de meeste zorgen over hun baanzekerheid (6,2).


Vertrouwen moeilijk vast te houden

"We hebben geconstateerd dat naarmate iemand langer in dienst is, het vertrouwen in de leiding steeds verder afneemt," aldus Guido Heezen, directeur van Effectory. "Zo beoordeelt een medewerker die minder dan één jaar in dienst is, zijn vertrouwen in de leidinggevende nog met een 7,3, terwijl dit cijfer na zes jaar dienstverband al is gedaald naar een 6,1. Blijkbaar zijn leidinggevenden onvoldoende in staat het aanvankelijke vertrouwen bij medewerkers vast te houden."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.