Logo
  • Nieuws
  • 2 februari 2009
  • Gabor Mooij

Vergrijzing treft vooral MKB

Onderzoeksbureau EIM ziet de komende jaren een aanbodoverschot ontstaan van 55-plussers en een aanbodtekort van mensen tussen de 25 en 45 jaar. Volgens EIM heeft dat de meeste invloed op het MKB.

Beeld Vergrijzing treft vooral MKB

EIM stelt dat als de structuur van de werkgelegenheid zich niet aanpast aan die van het arbeidsaanbod de arbeidsmarkt door de vergrijzing op termijn te instabiel zal worden. Door een dalend aanbod van jonge werknemers zal de vraag naar jongeren veel groter zijn dan het aanbod. De vraag naar ouderen zal echter veel kleiner zijn dan het aanbod. De lonen van de verschillende leeftijdscategorieën zullen daardoor veranderen. De veranderende loonkosten zullen ook weer effect hebben op de vraag naar arbeid.

 

Kleinbedrijf

De veranderingen op de arbeidsmarkt zullen van invloed zijn op de arbeidsproductiviteit en op de concurrentiepositie van zowel het midden- en kleinbedrijf als het grootbedrijf. Met name het kleinbedrijf heeft relatief veel (zeer) jonge werknemers in dienst. Het grootbedrijf heeft ten opzichte van het MKB relatief gezien veel (middelbaar) oude werknemers. Bij de grote bedrijven is 36 procent van de werknemers 45 jaar of ouder. Het middenbedrijf heeft 30 procent werknemers van 45 jaar of ouder en het kleinbedrijf 27 procent. EIM benadrukt dat het vinden en behouden van (goed) personeel daarom steeds belangrijker wordt.

 

Tip

Bedrijven steken vaak veel tijd in het werven van jonge werknemers, maar vergeten vervolgens om hen verder te begeleiden. Gevolg is vaak dat de werknemers snel weer weggaan en dat het bedrijf en de wervingskosten kwijt is en weer opnieuw moet gaan werven. Zorg daarom dat u een goed begeleidingsplan hebt voor uw nieuwe jonge personeel.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.