Logo
  • Nieuws
  • 22 oktober 2008
  • Arzu Kokeng

UWV krijgt prijs voor beste HR-beleid

De P&O Proffie 2008 is dit jaar naar UWV gegaan. Het uitvoeringsinstituut ging met de hoofdprijs naar huis omdat het volgens de jury ‘in een zeer complexe en turbulente context een vernieuwend en effectief HR-beleid heeft neergezet’.

Beeld UWV krijgt prijs voor beste HR-beleid

De vakjury, onder leiding van Jaap Paauwe, hoogleraar Organisatie en Personeel aan de Universiteit van Tilburg en Erasmus Universiteit Rotterdam, beoordeelde de deelnemende organisaties onder andere op de mate waarin de HR-strategie inspeelt op ontwikkelingen in de (context van) de organisatie, de focus en toekomstgerichtheid van de HR-strategie, de mate waarin HR-acties vernieuwend zijn en of resultaten van het HR-beleid worden gemeten en effect opleveren.

 

Wendbaarder en weerbaarder

De positieve wijze waarop UWV met haar HR-beleid is omgegaan, gaf voor de jury de doorslag. “UWV heeft onder uiterst moeilijke omstandigheden en onder zich voortdurend wijzigende wetgeving een majeure afslankingsoperatie uitgevoerd en is daarin uiterst succesvol geweest. Dit dankzij een HR-instrumentarium dat de organisatie weer in beweging brengt en mensen niet alleen wendbaarder maakt, maar ook weerbaarder”. UWV liet onder meer Ernst & Young, Belastingdienst, Effectory, Politie Nederland, Leaseplan en DSB Bank achter zich.

 

Zelfwerkzaam

De uitvoerder van werknemersverzekeringen ontstond begin 2002 uit een fusie van zes uitvoeringsinstellingen en kreeg daarbij de opdracht om efficiënter te gaan werken. Zo moest er 25 procent worden bezuinigd op de uitvoeringskosten. UWV heeft in deze periode een krimp van 7.000 medewerkers gerealiseerd. Uiteindelijk moet de organisatie qua personeelsaantallen halveren. Jacques Hylkema, HR-directeur UWV: “Werk boven uitkering is hetgeen we als UWV naar onze klanten in Nederland uitdragen. Hier moeten we ons uiteraard zelf ook aan houden. Met name een preventieve aanpak door medewerkers ‘zelfwerkzaam’ te maken, heeft dit doen slagen.” UWVheeft het ‘employability-paspoort’ ingesteld, dat medewerkers helpt hun eigen carrière vorm te geven, binnen of buiten UWV. Inmiddels hebben 4.500 UWV’ers hun employability-paspoort gehaald.

 

De vakprijs voor het beste HR-beleid in Nederland is een initiatief van Berenschot, Tempo-Team en IntermediairPW.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.