Logo
  • Nieuws
  • 20 januari 2009
  • Arzu Kokeng

U wordt het aanspreekpunt voor ethische vragen

Door de economische rampspoed die nog komen gaat, zullen gezonde bedrijven gaan omvallen. Daarna volgt er een ingrijpende financiële saneringsoperatie. Zo vertelt megatrendwatcher Adjiedj Bakas in een artikel in HRpraktijk Magazine deze maand. “Met in elk geval één positieve uitkomst, dat staat nu al vast: een grotere aandacht voor ethiek.” U als HR-professional zal hierin in een centrale rol spelen.

Beeld U wordt het aanspreekpunt voor ethische vragen

Vaak wordt HR gezien als een stafafdelinkje en niet als de ‘priests of change’, maar die kant zou het op moeten gaan volgens de trendwatcher. “De HR-professional organiseert de ontwikkeling van nieuwe perspectieven.” Bakas is van mening dat HR de werknemersloyaliteit moet herdefiniëren. “Die keren dat een werknemer naar kantoor gaat, doet hij dit bewuster en verwacht hij meer interactie. Alleen maar hard werken en een hoge beloning geven niet genoeg voldoening. Werknemers willen hun creativiteit kwijt kunnen en een bijdrage leveren aan de samenleving.”

 

Zelfverrijking

Bakas haalt een speech uit 1632 aan van de hooggeleerde Caspar van Baerle. “Die speech gaat over de ‘mercator sapiens’, de wijze koopman. Kenmerkend voor hem is dat hij geld weet te verdienen maar ook dat je hierin maat moet houden. Niemand stond binnen de banken op tegen de exorbitante bonussen en zelfverrijking ten koste van spaarders en beleggers. Dat had HR kunnen doen en dat kan het straks in verhevigde mate doen als aanspreekpunt voor ethische vragen in een organisatie.”

 

Als u zich écht wilt inleven in de werkvloer van morgen, dan mag u de HRpraktijk Dag 2009 op 14 mei a.s. in Pakhuis De Zwijger te Amsterdam niet missen! Deze dag staat namelijk helemaal in het teken van het Nieuwe Werken. Adjiedj Bakas toont u op deze dag de toekomst van HR. Meer informatie en aanmelden kan op www.hrpraktijkdag.nl.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.