Logo
  • Nieuws
  • 24 augustus 2009
  • David Davidson

‘Toptalent nu teruglokken uit buitenland’

Nederland moet de economische crisis aangrijpen om wetenschappelijk toptalent terug te lokken uit de Verenigde Staten. Maar investeringen in kennis en innovatie ontbreken, meldt de Volkskrant.

Beeld ‘Toptalent nu teruglokken uit buitenland’

De werkgroep Kennisinvesteringsagenda tot 2016 van het Innovatieplatform meldde onlangs dat de Nederlandse publieke én private kennisinvesteringen sterk achterblijven bij de Lissabondoelstellingen, het ontwikkelingsplan van de Europese Unie. De Nederlandse investeringen in innovatie groeien al jaren niet meer, terwijl dat in alle andere Europese lidstaten wel gebeurt.

 

Achterstand

De president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Robbert Dijkgraaf, vindt dit een gemiste kans. “Juist nu kunnen Europese onderzoeksinstituten de achterstandspositie ten opzichte van de Verenigde Staten inlopen, omdat topuniversiteiten zoals Harvard hun vermogens hebben zien verdampen en sterk moeten bezuinigen op kennisinvesteringen.”

 

Alleen oude economie

Hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg Eijffinger ziet dat toptalent al jaren uitwijkt naar het buitenland. Hij constateert dat het stimuleringspakket van de overheid in tegenstelling tot andere landen geen investeringen in kennis en innovatie ondersteunt. “Het gaat om investeringen in oude economie en harde infrastructuur, niet in kennis en innovatie.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.