Logo
  • Nieuws
  • 7 april 2009
  • David Davidson

Steeds meer bedrijven betrokken bij geldproblemen personeel

Organisaties zijn steeds meer tijd kwijt aan het afhandelen van loonbeslagen of verzoeken om salarisvoorschotten. Dat blijkt uit een peiling door het Nibud en salarisverwerker ADP onder HR- en organisatieprofessionals.

Beeld Steeds meer bedrijven betrokken bij geldproblemen personeel

Meer dan de helft van de deelnemers zegt dat sinds twee jaar financiële problemen en het aantal loonbeslagen toenemen. Het Nibud verwacht dat deze problematiek door de economische malaise zal verergeren.

 

Maar liefst 90 procent van de bedrijven zegt te maken te hebben met loonbeslagen van werknemers. Bedrijven zijn verplicht mee te werken als een schuldeiser beslag legt op een deel van het loon. Een kwart van de bedrijven met 200 tot 1000 werknemers heeft meer dan 24 loonbeslagen per jaar.

 

Lening

Personeel met geldproblemen klopt ook regelmatig bij de baas aan om te vragen om overwerk of een lening of salarisvoorschot. Zo’n 40 procent van de HR-medewerkers wordt wel eens om een lening gevraagd, bijna 30 procent verstrekt die ook. Hierdoor wordt de werkgever één van de schuldeisers. De meeste bedrijven (60 procent) blijken hier geen beleid voor te hebben.

 

Wanneer een werknemer zegt dat hij schulden heeft, verwijst 55 procent van de bedrijven door naar de schuldhulpverlening, 42 procent geeft een salarisvoorschot en 27 procent verstrekt een lening.

 

Tip

Geldproblemen zijn ook te herkennen als er geen loonbeslag wordt gelegd of om een lening gevraagd wordt. Werknemers met financiële problemen geven signalen af: ze melden zich sneller ziek, hebben concentratieproblemen en zijn eerder geneigd fraude of diefstal te plegen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.