Logo
  • Nieuws
  • 23 juli 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Lianne Bouman

Registreer vakantiedagen goed

Werkgevers moeten de vakantiedagen van hun werknemers zorgvuldig registreren. Doet u dat niet en maakt een werknemer bij vertrek bezwaar tegen het aantal uren dat volgens de werkgever resteert, dan zal de rechter vaak de kant van de werknemer kiezen.

Beeld Registreer vakantiedagen goed

Bij de kantonrechter in Leeuwarden diende onlangs een zaak van een paardenknecht die recht meende te hebben op uitbetaling van 54 vakantiedagen, terwijl zijn baas er maar tien wilde uitbetalen. De werknemer stelde dat dit aantal zo hoog was opgelopen door compensatiedagen voor overwerk. Door het ontbreken van een vakantiedagenadministratie kon de werkgever dat niet weerleggen, waarna hij de 54 dagen alsnog moest uitbetalen.

 

Tip

Vakantiedagen kunnen in opverleg met de werkgever worden opgenomen. U heeft twee mogelijkheden om de vakantiedagen te registreren. U laat uw werknemers de vakantie-uren die hij wil opnemen vermelden op een declaratieformulier (of vakantiekaart) dat u in het personeelsdossier bewaart. Controleer of het declaratieformulier door de werknemer ondertekend is. U kunt de registratie ook via u laten verlopen. Daarvoor zijn overigens handige softwarepakketten op de markt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.