Logo
  • Nieuws
  • 5 juni 2009
  • David Davidson

Over tien jaar moet 30 procent van de topmannen vrouw zijn

Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken maken zich zorgen om de trage stijging van het aantal vrouwen aan de top in Nederland. Dat lieten ze weten op een bijeenkomst van stichting Talent naar de Top die een betere man-vrouw verhouding in de top van organisaties propageert.

Beeld Over tien jaar moet 30 procent van de topmannen vrouw zijn

Hoewel van alle afgestudeerden meer dan de helft vrouw is, wordt maar 5 procent van de topfuncties bij beursgenoteerde ondernemingen door vrouwen bezet. Daarmee is Nederland in Europa één van de laagvliegers.

 

Volgens Heemskerk zet de lage participatie van vrouwen in de top Nederland op een concurrentieachterstand, omdat talent onvoldoende wordt benut.

 

Ambitieus

Om te zorgen dat meer vrouwen in de top van organisaties worden opgenomen hanteert stichting Talent naar de Top de ambitieuze doelstelling om over tien jaar 30 procent vrouwen in de top van grotere organisaties te hebben. Deze doelstelling is vastgelegd in een charter, dat vrijwillig door organisaties ondertekend kan worden. Een andere doelstelling in het charter is dat alle organisaties met meer dan 50 medewerkers in 2014 een diversiteitsbeleid ontwikkeld hebben. Het charter is tot nu toe door 87 grotere instellingen en bedrijven ondertekend, die bij elkaar bijna 6 procent van alle werknemers in Nederland vertegenwoordigen.

 

Politie

Minister Plasterk en staatssecretaris Heemskerk spreken zich uit in een tijd dat ook minister ter Horst van Binnenlandse Zaken zich regelmatig roert in het diversiteitsdebat. Zo werd onlangs tegen de zin van de bewindsvrouw een man aangesteld  in de leiding van het politiekorps Zuid-Holland-Zuid. De minister stemde uiteindelijk met tegenzin in met de benoeming. Onder de 26 korpschefs zijn slechts drie vrouwen, waarvan één interim-korpschef. De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid kwam in maart met een rapport waarin stond dat de politie veel te weinig doet aan het aantrekken van vrouwen en allochtonen. De helft van de korpsen heeft hier zelfs niet eens beleid voor op papier staan.

 

Tip

Op de website van Talent naar de Top kunt u zich als ondertekenaar van het charter aanmelden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.