Logo
  • Nieuws
  • 26 maart 2009
  • David Davidson

Meer banen eind 2008

In het vierde kwartaal van 2008 waren er 108 duizend meer banen voor werknemers dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook vergeleken met het derde kwartaal van 2008 groeide het aantal banen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Beeld Meer banen eind 2008

Rekening houdend met de seizoensinvloeden waren er in het vierde kwartaal 33 duizend banen meer dan in het derde kwartaal van 2008.

 

Het aantal banen was in het vierde kwartaal 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Deze stijging is vrijwel gelijk aan die in het derde kwartaal, maar wel minder dan in de eerste helft van 2008: toen was de groei ruim 2 procent.

 

Financiële sector

De banengroei was het sterkst in handel, onderwijs, zorg en cultuur. Ondanks een daling van het aantal uitzendbanen, was ook in de zakelijke dienstverlening de groei hoog. In de financiële sector werkten juist minder mensen.

 

Het CBS concludeert dat de krimp van de economie nog niet tot banenverlies heeft geleid in het vierde kwartaal van 2008. In 2008 reageerde de werkgelegenheid nog nauwelijks op de omslag in de conjunctuur.

 

Loonkosten

De loonkosten per arbeidsjaar waren 2,8 procent hoger dan een jaar eerder. De lonen van werknemers lagen in het vierde kwartaal van 2008 2,1 procent hoger dan in het laatste kwartaal van 2007. Dit verschil zit vooral in hogere werkgeverspremies voor de zorgverzekering, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.