Logo
  • Nieuws
  • 30 september 2008
  • Mariel Hovemann

Laat u niet de financiële put in praten. 5 tips om uw personeel te motiveren

Niet alleen grote banken en verzekeraars, maar ook het MKB ondervindt de gevolgen van de economische onrust. Maar pas op dat het doemdenkscenario niet overslaat op uw medewerkers. Juist nu moet u als ondernemer laten zien dat u er samen voor gaat. Zo raken werknemers niet gedemotiveerd, maar zetten ze juist een stap extra.

Beeld Laat u niet de financiële put in praten. 5 tips om uw personeel te motiveren

Hiervoor pleit Eli Smit, directeur van MKBasics.nl, dienstverlener en adviseur op gebied van ondernemers- en personeelszaken. Doemdenken leidt tot niets. Blijf motiveren en activeren en betrek de medewerkers in deze moeilijkere tijden bij ‘het reilen en zeilen’ van de onderneming. In een nog steeds krappe arbeidsmarkt is behoud van personeel juist heel belangrijk.

 

MKBasics.nl heeft een aantal adviezen voor ondernemers, hoe om te gaan met personeel, nu het economische tij tegen zit:

 

1.  Houd uw werknemers op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het bedrijf. Juist nu, in deze lastiger economische tijden, is het voor werknemers extra belangrijk om te weten hoe de vlag erbij hangt. Betrek ze bij de bedrijfsstrategie; hoe zetten we met z’n allen de schouders eronder?

 

2.  Spreek uw werknemers vaker persoonlijk aan. Sommige medewerkers zijn binnenvetters. Laat ze bijvoorbeeld weten dat hun baan niet op de tocht staat, nu het even wat minder lijkt te gaan. Voorkom kopzorgen bij uw personeel.

 

3. Reageer adequaat op teleurstellingen (een klant die afhaakt, een deal die niet doorgaat, een factuur die er niet uit kan). Reken uw medewerkers hier niet op af. Probeer juist ook de positieve kant van een gemiste kans te benadrukken. Richt u op nieuwe opdrachten en nieuwe kansen.

 

4. Ontplooiingsmogelijkheden zijn en blijven belangrijk. Ga niet op de budgetten die hier voor gereserveerd stonden, korten. Doet u dit wel, dan nemen uw medewerkers dat niet in dank af.

 

5. Blijf activiteiten buiten het werk organiseren, zoals sport of uitstapjes. Dit versterkt het saamhorigheidsgevoel en stimuleert energie. Juist in deze periode erg belangrijk.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.