Logo
  • Nieuws
  • 17 februari 2010
  • Gabor Mooij

Kloof tussen werkgevers en werknemers onder de 35 jaar

Werkgevers begrijpen werknemers onder de 35 jaar het slechtst. Zo blijkt uit een onderzoek van het uitzendbedrijf Tempo-Team onder werkgevers en werknemers.

Beeld Kloof tussen werkgevers en werknemers onder de 35 jaar

Het onderzoeksbureau InSites Consulting deed namens Tempo-Team België onderzoek onder 200 werkgevers en 750 werknemers in de herfst van 2009. Het onderzoek laat zien dat werkgevers de generatie onder de 35 het slechtst begrijpen.

 

De jongste generatie is volgens werkgevers vooral gericht op carrière en kortetermijnresultaten. Deze generatie Y ziet zichzelf juist als werklustig, leergierig, zelfstandig en flexibel ziet. Dit grote verschil in perceptie kan volgens Tempo-Team zorgen voor verwarring, spanning en frustratie op de werkvloer. De jongste generatie dreigt hierdoor kansen te missen. Werkgevers lopen het risico dat ze hun jonge werknemers niet optimaal inzetten en hen onnodig snel naar concurrenten zien vertrekken.

 

Oudere werknemers conservatief

De groep werknemers tussen de 35 en 55 beschouwt zichzelf als collegiale professionals met ervaring, ambitie en voldoende flexibiliteit. Werkgevers zijn het hiermee eens. De reden hiervoor is volgens de onderzoekers mogelijk dat ook werkgevers en management vaak binnen de leeftijdsgrenzen 35-55 vallen. De band tussen werkgevers en werknemers van ouder dan 55 is minder sterk. Werkgevers vinden oudere werknemers conservatief en minder flexibel, terwijl deze generatie zichzelf als loyaal, optimistisch en gedreven ziet.

 

Tip: De jongere generatie werknemers kiest vaak liever voor projecten dan voor een baan. Ze zien zichzelf als professionals die diensten leveren aan een bedrijf. U zult dan ook steeds meer merken dat het weinig zin heeft om uw energie te steken in het voor lange tijd binden van personeel. Richt u in plaats daarvan op een goede samenwerking per project en een prettige open relatie. Uw wegen kunnen zich na een project of enkele projecten misschien scheiden, maar op termijn is een hernieuwde samenwerking altijd mogelijk.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.