Logo
  • Nieuws
  • 8 maart 2010
  • Graziëla Sheotahul

Internationale arbeidsmobiliteit geeft HR-managers uitdagingen

Jonge professionals kiezen steeds vaker voor een baan buiten hun landgrenzen. HR-afdelingen zijn hierdoor genoodzaakt hun internationale HR-beleid verder te standaardiseren. Dit blijkt uit de vijfde uitgave van ADP Europe ‘A vision on Europe at Work’ met als thema mobiliteit.  

Beeld Internationale arbeidsmobiliteit geeft HR-managers uitdagingen

Jaarlijks verhuizen ongeveer vijf op de duizend Europeanen tussen 15 en 65 jaar naar een ander EU-land voor hun werk. Jongvolwassenen (25-39 jaar) oriënteren zich steeds meer op een internationale carrière. Zo heeft 5 procent al eens eerder in een ander EU-land gewoond.

Hubert Krieger, Research Manager van de European Foundation schrijft de tendens toe aan de verschillende uitwisselingsprogramma’s op hogescholen en universiteiten. Naast leeftijd speelt ook het opleidingsniveau een belangrijke rol bij internationale arbeidsmobiliteit.

 

Arbeidsmobiliteit EU versterken

Hoewel de grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit in Europa toeneemt, blijft het niveau achter op de Verenigde Staten. Om de huidige tendens in Europa te versterken, pleit Krieger voor de verdere uitbreiding en ontwikkeling van uitwisselingsprogramma’s. “De internationale arbeidsmobiliteit vormt de basis voor toekomstige topmanagers en draagt uiteindelijk bij aan de ontwikkeling van Europa. Om de mogelijkheden te vergroten, moet de mobiliteit bij studenten worden bevorderd. Ook is het noodzakelijk dat arbeidsbureaus in de EU-landen beter samenwerken. Om mobiel te zijn, moet je ook weten welke vacatures er in het buitenland openstaan.” 

 

Visie van een onderneming

De toenemende internationale arbeidsmobiliteit vormt een uitdaging voor de huidige HR-managers. Franck Bournois, hoogleraar bij Panthéon-Assas Paris II University en directeur van de HR-school CIFFOP wil het nieuw managementtalent bewust maken van de grensoverschrijdende mogelijkheden.

 

Geografische mobiliteit is niet voldoende. “Mobiliteit gaat verder dan alleen ervaringen die jonge professionals opdoen in het buitenland. Ook op functie- en afdelingsniveau moeten ze ‘mobiliseren’. Met kennis van de verschillende werkzaamheden en afdelingen binnen een internationaal bedrijf kan een manager pas echt de visie van een onderneming succesvol uitdragen.”     


“Internationale arbeidsmobiliteit is een belangrijk onderdeel voor de ontwikkeling van de Europese arbeidsmarkt,” aldus Hein Brockhoff, algemeen directeur van ADP Nederland. “Het opent deuren voor werknemers om een passende baan te vinden en kan knelpunten in de arbeidsmarkt wegnemen. Daarnaast stimuleert het HR-managers in heel Europa om over de grenzen te kijken.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.