Logo
  • Nieuws
  • 9 september 2014
  • Joyce Guldemond

'HRM als geweten van FM'

Met de opkomst van Het Nieuwe Werken is niet alles meer zo vanzelfsprekend als het was. Waar Facility Management (FM) en Human Resource Management (HRM) eigenlijk altijd worden gezien als twee afzonderlijke eilandjes, blijkt dat er juist een grote mate van overlapping tussen beiden is en dat ze meer verweven zijn dan menigeen zou denken. Waar begint FM en houdt HRM op? En andersom?

Op het event 'The Great Workplace To Be', dat plaatsvindt op 11 november in Utrecht, buigen verschillende sprekers zich over dit onderwerp. Onder andere Mark Mobach, lector Facility Management, en Rob Vinke, hoogleraar Personeelswetenschappen, schetsen verschillende uitdagingen voor HR en facility met betrekking tot de werkomgeving van medewerkers.

Nieuwe faciliteiten

Rob Vinke: ”Als je naar een fabriek van vroeger kijkt is het bijna onmogelijk om je voor te stellen dat mensen echt zo hebben gewerkt. De kille, donkere sfeer is namelijk niet bepaald aantrekkelijk. In de loop van de tijd is dit veranderd, en niet alleen vanuit facilitair oogpunt. De inrichting begon te veranderen toen het besef kwam dat mensen meer zijn dan alleen maar productiemiddelen. Mensen zijn individuen met eigen meningen en wensen, die beter en harder zullen werken als ze blijer zijn. Met dit besef kwamen er nieuwe faciliteiten, namelijk meer daglicht en grotere ruimtes. Ook werd een zekere vorm van ventilatie toegevoegd. Allemaal faciliteiten die zorgen dat mensen zich blijer en beter voelen, waardoor zij beter zullen werken.’’

Uitdagingen en samenwerken

Nieuwe technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om te werken op andere plekken dan op kantoor. Maar het faciliteren van thuiswerken, hoe doe je dat goed? “Zowel HRM als FM lopen tegen uitdagingen aan waar zij hun hoofd over moeten breken, maar uiteindelijk hebben ze dezelfde doelstelling: Zorgen dat mensen tevredener zijn met hun werk, waardoor ze beter werk zullen leveren,’’ aldus Mark Mobach.

“Maar wie is hier uiteindelijk de begin- en eindverantwoordelijke voor? Uiteindelijk zijn er op het werk altijd meer faciliteiten te vinden dan thuis. Vreemd genoeg worden de kantooreisen op de thuiswerkplek weer helemaal vergeten. Het handigste zou zijn om werknemers thuis dezelfde mogelijkheden te bieden als op kantoor, door bijvoorbeeld een geldbedrag. Maar wie controleert uiteindelijk waar dit geld in wordt gestoken?’’ Vinke: “Dit is een uitdaging die HRM en FM samen aan kunnen gaan. Conflicten die ontstaan kunnen zich op alle gebieden voordoen.”

'HRM als geweten van FM'

Werknemers met flexibele werktijden blijken gemiddeld tevredener met hun werkgever, dan werknemers die geen flexibele werktijden hebben. Werknemers die veel vanuit huis doen zijn gemiddeld juist weer minder tevreden met hun werkgever. Vinke: “Medewerkers voelen zich bovendien minder verbonden met het bedrijf waar voor ze werken.’’ Mobach: “Maar waar stopt deze verbondenheid? In dit vraagstuk zou HRM kunnen fungeren als het geweten van FM.”

The Great Workplace To Be

Hoe zorg je ervoor dat je een aantrekkelijke werkgever bent én blijft voor talenten? En wat betekent dit voor de werkomgeving op kantoor, thuis of op een third workplace? The Great Workplace to be geeft in één dag nieuwe inzichten, resultaten en innovaties om uw human capital optimaal te laten renderen. Meer informatie...

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.