Logo
  • Nieuws
  • 21 oktober 2010
  • Mariel Hovemann

‘HR moet plek krijgen in Raad van Bestuur’

Wacht niet te lang met het verankeren van Human Resources op het hoogste organisatieniveau. Dat is het advies van drie HR-directeuren en vier wetenschappers in een open brief aan de overheid en het bedrijfsleven.

Beeld ‘HR moet plek krijgen in Raad van Bestuur’

De Chief Financial Officer (CFO) is in de meeste Raden van Bestuur vertegenwoordigd. Inmiddels is het kunnen beschikken over en benutten van menselijk kapitaal minstens zo belangrijk. Toch heeft geen enkele onderneming met een notering aan de AEX een Chief Human Resources Officer (CHRO) in de RvB.

 

In de brief schetsen de opstellers de ontwikkelingen waaruit de urgentie blijkt om binnen de boardroom de verantwoordelijkheid voor het menselijk kapitaal te regelen. Net zoals dat verscherpte financiële regelgeving de positie van de CFO verder heeft versterkt, zien ze dat ook op personeelsgebied de politiek de wens heeft om meer te sturen.

Coördinatie van menselijk kapitaal

Bijvoorbeeld ten aanzien van het beloningsbeleid voor topmanagers, diversiteitsquota, pensioenuitdagingen en de arbeidsomstandigheden tijdens het productieproces in andere landen. Ook vanuit dit oogpunt is coördinatie van het menselijk kapitaal op het hoogste niveau wenselijk.

 

Tot slot hebben veranderende economische condities grote invloed op bijvoorbeeld structuur en cultuur van organisaties. HR zou organisaties moeten leiden in het maken van strategische keuzes rondom deze thema’s en dat vraagt om een plaats in de Raad van Bestuur, aldus de heren.

 

Klik hier voor de volledige tekst van de open brief.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.