Logo
  • Nieuws
  • 12 maart 2009
  • David Davidson

HR beslist nauwelijks mee over ontslag

Directies beslissen tijdens de recessie doorgaans zonder inspraak van Human Resources over het aannemen en ontslaan van personeel. Dat blijkt uit onderzoek van de SHL Group.

Beeld HR beslist nauwelijks mee over ontslag

SHL Group onderzocht de gevolgen van de economische crisis voor organisaties en hun personeelsbeleid. Slechts iets meer dan een kwart van de HR-managers zegt mee te beslissen over gedwongen ontslagen en mutaties. Meer dan 40 procent staat geheel buiten spel en 30 procent wordt in enige mate gehoord.

 

Ontslagen

Iets meer dan de helft van de 410 gepeilde HR-medewerkers onder SHL-klanten verwacht dat de huidige personeelsaantallen niet veranderen in het eerste kwartaal van 2009. Ruim één op de zes zegt zelfs extra personeel te gaan werven. Ongeveer eenzelfde aantal zegt dat er in het eerste kwartaal wél ontslagen zullen vallen.

 

Vooral in de financiële sector, de industrie en de HR-dienstverlening verwachten HR-medewerkers dat personeel het veld moet ruimen.

 

Groeiende en stabiele sectoren zijn de gezondheidszorg, de voedingsmiddelensector, de energiesector en de overheid.

 

Tip

Op 7 mei wordt het seminar ‘Reorganiseren voor HR tijdens de kredietcrisis’ gehouden.

Bij dit seminar ligt de nadruk op de praktische en financiële aspecten van een herstructurering.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.