Logo
  • Nieuws
  • 14 december 2015
  • Lianne Bouman

Hoed u voor illegale werkstatus kennismigrant

Als u een kennismigrant in dienst neemt die van een andere werkgever naar u overstapt, kan er een verblijfsgat ontstaan. Die ontstaat als zowel het arbeidscontract als zijn verblijfsvergunning niet naadloos aansluiten op zijn oude werk. U kunt een verblijfsgat voorkomen door een nieuwe aanvraag voor een verblijfsvergunning in te dienen.

Beeld Hoed u voor illegale werkstatus kennismigrant

Op 1 juni 2013 is de Wet modern migratiebeleid in werking getreden, tegelijk met de Wet nationale visa. Beide wetten betreffen met name de reguliere verblijfsdoelen zoals arbeid, studie en gezinshereniging.

Procedureregels ter voorkoming verblijfsgat

  •  Binnen vier weken moeten de oude en nieuwe werkgever de kennismigrant afmelden cq aanmelden bij de IND.
  •  IND beoordeelt vervolgens na de afmelding of er een verblijfsgat is ontstaan. Als dat het geval is, trekt IND de werkvergunning in.
  • De kennismigrant beschikt dan niet langer over een legale werkstatus. Er moet dan  een geheel nieuwe aanvraagprocedure voor een verblijfsvergunning worden opgestart.
  • Gedurende de behandeling van deze nieuwe aanvraag mag de werknemer niet werkzaam zijn in Nederland.

Tegenwoordig handhaaft de IND strikt de regels. Voorheen waren de tijdige af- en aanmelding voldoende. Nu trekt de IND de verblijfsvergunning is als de kennismigrant gedurende zijn verblijfsgat niet heeft voldaan aan de voorwaarden van zijn verblijfsvergunning

Nota bene

In Nederland opgeleide buitenlanders met ten minste een mastertitel kunnen een verblijfsvergunning van maximaal een jaar (zoekjaar afgestudeerde) krijgen om als kennismigrant een baan te zoeken of een innovatief bedrijf te beginnen. Als hij in dat zoekjaar erin slaagt om binnen de periode van zijn verblijfsvergunning 'zoekjaar afgestudeerde' een baan als kennismigrant te vinden bij een werkgever die is toegelaten tot de kennismigrantenregeling en aan het looncriterium voldoet, dan moet de afgestudeerde vreemdeling het doel van zijn verblijfsvergunning wijzigen in 'verblijf als kennismigrant'

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.