Logo
  • Nieuws
  • 19 november 2008
  • Arzu Kokeng

Generatieconflict op de werkvloer

Mensen van dezelfde generatie kunnen het op de werkvloer beter met elkaar vinden dan met mensen van andere generaties. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos. De uitkomst van het onderzoek geeft inzicht in het gedrag van de medewerkers uit de verschillende leeftijdsklassen, zo meldt Infoworld.

Beeld Generatieconflict op de werkvloer

Uit het onderzoek blijkt ook dat medewerkers hun netwerk voornamelijk opbouwen uit generatiegenoten. Blijkbaar is de band tussen leeftijdsgenoten sterker dan hiërarchie en worden er bruggen geslagen door organisatiestructuren heen. Generatiegenoten beoordelen elkaar consequent positiever dan mensen uit andere generaties.

 

Netwerk verspreid

Millennials (geboren na 1978), ook wel Netgeneratie genoemd,  zoeken contact voor kennis, hulp bij het werk en feedback. Dit verklaart waarschijnlijk ook waarom hun netwerk erg verspreid ligt over de verschillende generaties. Hoewel ook bij hen een (lichte) voorkeur naar de eigen generatie uitgaat. Deze generatie lijkt dan ook belangrijk als brug naar de andere generaties.

 

Gespreksonderwerp

Het zal niemand verbazen dat Millennials veel meer dan andere generaties over vrijetijdsbesteding praten en veel minder over familie. Liefde als gespreksonderwerp scoort laag. Wat volgens de onderzoekers niet wil zeggen dat het niet plaatsvindt: 16 procent van alle ondervraagden zegt ooit een liefdesaffaire gehad te hebben met een collega. Alleen Millennials scoren lager met 13 procent. Maar zij hebben dan ook minder tijd gehad dan de Generatie X en de Babyboomers.

 

Generatie X, Y, Babyboom

Generatie Y (29 jaar of jonger), ook wel de Millenniumgeneratie of Einsteingeneratie genoemd, wordt als vriendelijk beschouwd, maar is ook het meest opportunistisch van alle generaties. Soms ronduit vervelend - dat vinden ze overigens zelf ook - en erg ambitieus.

 

Generatie X (tussen de 30 en 43 jaar) brengt de meest vriendelijke en behulpzame collega’s voort. Ze hebben opportunistische trekjes, maar worden over het algemeen zeer positief beoordeeld door hun eigen en andere generaties.

 

Collega’s uit de Babyboomgeneratie (leeftijd van 44 tot 62 jaar) worden beschouwd als wijs, oogsten de meeste bewondering en zijn voor alle generaties een belangrijke bron van kennis. Maar ze kunnen ook autoritair zijn. Generatie Y geeft aan meer te leren van generatie X dan van de Babyboomgeneratie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.