Logo
  • Nieuws
  • 23 juni 2009
  • Gabor Mooij

Eigenbelang gaat boven teambelang

Binnen teams overheerst het individuele belang. Dit concludeert Belia van den Berg in haar promotie-onderzoek naar samenwerking in teams.

Beeld Eigenbelang gaat boven teambelang

Van den Berg promoveerde aan de Universiteit Utrecht. Ze bestudeerde op haar werk bij een bureau dat events organiseert vier jaar lang zichzelf en collega’s in een team waarvan ze deel uitmaakte. Daarnaast observeerde ze ter controle maandenlang een directieteam en een groep afdelingsmanagers in andere commerciële bedrijven.

 

Minder professioneel

Ze concludeerde dat het individuele belang uiteindelijk altijd een sterkere drijfveer vormt dan het teambelang. Vooral machtsposities, uitsluitingmechanismen, vertrouwensvragen en communicatieproblemen bepalen de effectiviteit van een team. Volgens Van den Berg zijn teamleden zich hiervan maar weinig bewust. Ook het hogere management heeft er volgens de promovenda meestal geen idee van. Ze stelt dat teams vaak een stuk minder professioneel werken dan de teamleden denken.

 

Energie

Op VKbanen.nl stelt de onderzoekster dat je het eigenbelang ook niet te negatief moet zien.

Volgens haar zal eigenbelang in veel gevallen ook goed zijn voor een team. Dat is bijvoorbeeld het geval als een teamlid goed wil worden in het vak, snel carrière wil maken of met een groep een prestatie wil neerzetten. Van den Berg benadrukt dat je maar beter open kan zijn over eigenbelang. “Eigenbelang levert heel veel energie op.”

 

Uitsluiting

Van den Berg vindt in- en uitsluiting een belangrijke factor binnen teams. Ze nam in haar team waar dat nieuwe teamleden niet werden geaccepteerd, terwijl ze ervaring hadden waar veel behoefte aan was. “Er treedt een afstotingsmechanisme in werking, mensen zijn bang voor hun eigen positie, ze willen aan de nieuwkomer opleggen hoe er wordt gewerkt. Hij moet eerst figuurlijk op de knieën”, zegt ze op VKbanen.nl. De nieuwelingen die wel slaagden hielden zich volgens Van den Berg eerst in om pas drie tot zes maanden later te beginnen. “Ze hebben het team eer betoond, 'wat zijn jullie een geweldig team'.”

 

Samenwerken

Goed samenwerken in teams is volgens de onderzoekster mogelijk als ieder teamlid in een gemeenschappelijke doel iets terugvindt waarvan hij warm wordt. “Dan haal je het maximale uit een team.”

 

Mix van persoonlijkheden

U kunt de samenwerking van een team versterken door bij de samenstelling of uitbreiding ervan niet alleen te kiezen voor vakinhoudelijke kennis, maar ook voor persoonlijkheid. Een team met een mix van persoonlijkheden presteert beter. Zorg daarnaast dat er gemeenschappelijke doelen zijn en dat er een heldere structuur is van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.