Logo
  • Nieuws
  • 6 november 2017
  • Bron: Het Financieele Dagblad

Digitale transformatie: HR moet zelf de regie nemen

Bij de sturing van de digitale transformatie speelt HR een voorname rol. HR moet zelf de regie nemen en dat zien als erkenning voor hun positie. Dat stelde onder meer Henrik Schärfe, ceo van Foundation Autonomous tijdens de afgelopen HR Tech World in de RAI in Amsterdam.

Beeld Digitale transformatie: HR moet zelf de regie nemen

In de praktijk blijkt echter dat het HR nog niet goed lukt om de stap te maken van facilitator naar volwaardig business partner.
Jan Tjerk Boonstra, principal consultant bij Human Capital Group, zegt daarover in het FD: “Er is dit jaar onderzoek gedaan door acht hogescholen naar de daadwerkelijke rol van HR. Daaruit blijkt dat HR-professionals juist méér tijd aan de basisprocessen besteden en minder aan organisatieontwikkeling en cultuurveranderingen. Ik geef programma’s over het thema HR als business partner en hoor dezelfde geluiden: ‘We worden nog steeds in de uitvoerende rol gedrukt’, zeggen de deelnemers aan die programma’s. Ze zijn er echt nog lang niet aan toe om de regie rondom al die innovaties over te nemen.”

Volgens Boonstra mist HR nog te veel strategische en technologische kennis en weten ze te weinig van data analytics. Daardoor blijft HR een uitvoerende afdeling. Om stappen te zetten zullen ze de administratieve taken moeten outsourcen of meer naar de lijn brengen aldus Boonstra.

Producttips

Ook interessant

Raet HR Benchmark 2018
Download de gratis whitepaper