Logo
  • Nieuws
  • 5 september 2017

Commissarissen en directeuren: HR node gemist in boardroom

HR heeft nog te weinig invloed aan de bestuurstafel. Dit constateert de NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren). HR-onderwerpen als talentmanagement, maar ook veranderingsvermogen en veranderingsbereidheid worden nog te laag gewaardeerd. De vereniging pleit dan ook voor meer kennis en kunde over HR in de RvC/RvT onder meer door een nog serieuzere rol van de voordrachtcommissaris.

Beeld Commissarissen en directeuren: HR node gemist in boardroom

‘Chance en Change’ wordt dominanter dan ‘Command en Control’. Kansen pakken en snel veranderen levert meer op dan het zo lang mogelijk vasthouden aan een aanpak van kostenbesparingen. Dat maakt de noodzaak van een cultuur waar medewerkers bereid zijn snel te veranderen en zich aan de passen aan de nieuwe omstandigheden tot topprioriteit. Change management zou dan ook naast HR een integraal kennisaspect moeten zijn van elke commissaris of toezichthouder, zo menen Josephine Colijn (Toezichthouder in de Zorg) en Maarten Bruinsma (Toezichthouder in de Techniek) in de recente uitzending van Governance TV.

Rol voordrachtscommissaris

De achtergrond van veel commissarissen en toezichthouders is veeleer gelegen in financiën of recht, waardoor deze HR-aspecten de kans lopen onderbelicht te blijven, zo meent Gerard van Vliet, directeur van de NCD. Hij pleit voor meer kennis en kunde over HR in de RvC/RvT, onder meer door een nog serieuzere rol van de voordrachtcommissaris: “In menig bedrijf kan de OR zelf een commissaris of toezichthouder voordragen. Met name deze kan een brug slaan tussen de oude, meer financiële gestuurde agenda, en de nieuwe agenda, waar ook cultuur, organisatiebreed talentmanagement en engagement op staan”.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.