Logo
  • Nieuws
  • 5 oktober 2010
  • Lianne Bouman

CBS valt bedrijven minder lastig met uitvraag gegevens

In 2009 zijn de door het CBS veroorzaakte administratieve lasten bij het bedrijfsleven met zeven procent afgenomen. De netto lastendruk over 2009 is ten opzichte van 2008 met 1,5 miljoen euro gedaald naar 19,8 miljoen euro. Dat is minder dan 0,2 procent van de totale door de overheid veroorzaakte lastendruk.

Beeld CBS valt bedrijven minder lastig met uitvraag gegevens

Zo moesten werkgevers voor de statistieken tot medio 2006 maandelijks hun loongegevens aan het CBS aanleveren. Sindsdien gebruikt het CBS de data uit de polisadministratie. Het gaat daarbij om ruim 100 miljoen loonstrookjes op jaarbasis. Op deze wijze werkt het CBS mee aan de vermindering van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven. Daarnaast maakt deze nieuwe informatie het mogelijk om gedetailleerder te publiceren dan voorheen.

 

Verdere vermindering

Het CBS wil de lastendruk nog verder verminderen. Dat doet het door meer gebruik te maken van al bestaande bestanden, het vergroten van de mogelijkheid vragenlijsten via internet in te vullen en door geavanceerde steekproefmethoden toe te passen. Ook is een traject gestart om alternatieve mogelijkheden voor dataverzameling te onderzoeken en de waarneemstrategie te herijken.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.