Logo
  • Nieuws
  • 12 november 2015
  • Bron: het College voor de Rechten van de Mens

Bijna helft vrouwen heeft te maken met zwangerschapsdiscriminatie

Bijna de helft van de vrouwen die zwangerschap en werk combineren geeft aan dat zij iets hebben meegemaakt dat volgens de wet op discriminatie wijst. Dat blijkt uit onderzoek van het College voor de rechten van de Mens.

Werkgevers mogen vrouwen niet weigeren voor een baan of anders behandelen op de werkvloer omdat zij zwanger zijn of jonge kinderen hebben. De bescherming van zwangere vrouwen en vrouwen met jonge kinderen geldt bij werving en selectie, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, opleiding en promotie, terugkeer na verlof, beëindiging van het contract en bij het niet verlengen van een tijdelijk contract.

Contract

Uit het onderzoek blijkt dat bij 44 procent van de vrouwen hun contract niet is verlengd mede wegens hun zwangerschap. Een kleine 40 procent geeft aan dat het contract op het laatste moment niet meer doorging of dat de voorwaarden werden veranderd vanwege de zwangerschap. Daarnaast geeft 3 procent van de vrouwen aan te zijn ontslagen vanwege de zwangerschap.

Onprettige ervaringen

Ongeveer de helft van de vrouwen ervaart onprettige situaties op het werk, die niet altijd als discriminatie te betitelen zijn. Zo verloopt de omgang met collega’s en/of de leidinggevende niet altijd goed en is het in de praktijk niet altijd mogelijk om borstvoeding te geven.

Lagere functie

Bij 10 procent van de vrouwen die na hun verlof bij dezelfde werkgever in dienst blijven heeft de werkgever bepaalde taken afgenomen zonder medeweten van de betreffende werkneemster. In 5 procent van de gevallen is de werkneemster in een andere, lagere functie geplaatst.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.