Logo
  • Nieuws
  • 8 juli 2009
  • Gabor Mooij

Bedrijven schieten door in bezuinigingen op personeelsbestand

Door de recessie nemen bedrijven harde maatregelen om op hun kosten te besparen, waaronder ingrepen in hun personeelsbestand. Soms gaan die te ver, blijkt uit onderzoek van onderzoeks- en adviesbureau Hay Group waarover Managersonline.nl berichtte.

Beeld Bedrijven schieten door in bezuinigingen op personeelsbestand

Hay Group hield het onderzoek in samenwerking met ControllersMagazine onder financiële managers van Nederlandse bedrijven. Uit hun antwoorden komt naar voren dat bedrijven niet alleen overtollige activiteiten afstoten maar ook bezuinigen op vitale onderdelen. Volgens de respondenten gaat meer dan de helft van de kostenbesparingen ten koste van zaken die waardevol zijn voor hun organisatie. Volgens Hay Group is er haast en soms paniek, waardoor ‘bij het hakken spaanders vallen’. Volgens het adviesbureau is snel reageren nodig om te overleven., maar wel zo dat vitale onderdelen van het bedrijf gezond blijven.

 

Sterker

Van de Nederlandse bedrijven investeert zo’n 30 procent juist nu in plaats van alleen op kosten te besparen. Het gaat vooral om bedrijven die marktaandeel willen winnen (34 procent) of sterker uit de recessie willen komen dan de concurrentie (52 procent). “Opvallend is dat deze bedrijven in dezelfde gebieden zowel kosten reduceren als investeren. Zij maken een kwaliteitsslag.” Heet vaakst wordt bespaard op ondersteunende functies als Finance, HRM, marketing, IT en productie & onderhoud. Sales en research & development hebben het minst te leiden onder bezuinigingen. Bedrijven investeren er zelfs nog iets meer in, dan dat ze er op korten.        

 

Tip

Mensen hebben veel behoefte aan informatie in onzekere tijden. Leg daarom uit waarom u mensen ontslaat of waarom u bespaart. Daarnaast is het belangrijk dat als ontslagen onvermijdelijk zijn, u de juiste mensen ontslaat en consequent bent in uw aanpak. Dat betekent ontslagen wordt op basis van eenduidig voor uw bedrijf vastgestelde criteria en dat alle werknemers recht hebben op dezelfde afvloeiingsregeling.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.