Logo
  • Nieuws
  • 14 januari 2009
  • Arzu Kokeng

Adviesaanvraag over diversiteit in personeelsbestand

Het kabinet wil van de Sociaal-Economische Raad advies over de vraag hoe diversiteit in het personeelsbestand kan bijdragen aan betere organisatieresultaten. Aanleiding voor de adviesaanvraag zijn de ontwikkelingen in de omvang en samenstelling van het arbeidsaanbod waarmee organisaties worden geconfronteerd.

Beeld Adviesaanvraag over diversiteit in personeelsbestand

Zo neemt het aandeel vrouwen in de beroepsbevolking toe en verkleurt en vergrijst de beroepsbevolking. Daarnaast worden organisaties in meer of mindere mate geconfronteerd met arbeidsmarktknelpunten, mede als gevolg van een toenemende vervangingsvraag.

 

Mogelijk nadeel van diversiteit
Ook vragen de ministers van Binnenlandse Zaken en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoe mogelijke nadelen van diversiteit in het personeelsbestand kunnen worden aangepakt. Mogelijk nadeel is het feit dat het managen van en werken in divers samengestelde teams andere eisen stelt aan leidinggevenden en werknemers, dat verschillende groepen mensen verschillende voorkeuren hebben waardoor er meer maatwerk nodig is, dat organisatieprocessen aangepast moeten worden om diversiteit te realiseren en te behouden en dat er voor specifieke groepen specifieke kosten kunnen optreden.

 

Onder diversiteit in het personeelsbestand wordt diversiteit naar geslacht, leeftijd en etniciteit bedoeld zoals het kabinet dat heeft geformuleerd in het beleidsprogramma ‘Samen werken, samen leven’. Het kabinet wil het advies 1 juli 2009 ontvangen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.