Logo
  • Nieuws
  • 19 maart 2014
  • Antoine Hoop

60 procent meer banen dankzij buitenlandse investeringen

De Nederlandse overheid heeft dankzij actieve inspanningen het afgelopen jaar 193 projecten van buitenlandse investeerders naar Nederland gehaald. Deze projecten leverden een recordaantal van ongeveer 8.500 banen op. Dit blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

Terwijl buitenlandse investering in 2012 goed waren voor ruim 5.000 banen, is het aantal in 2013 met ruim 60 procent gestegen tot 8.500 banen. Projecten die de meeste banen opleverden of voor banenbehoud zorgden zijn: R&D faciliteit van het Duitse Nunhems (500 banen in het Limburgse Nunhem), het distributiecentrum van het Amerikaanse Moduslink (500 banen in Venray).

Ook het servicecenter van IBM (350 banen in Groningen), het Indiase IT-bedrijf Wipro (ruim 250 banen in Eindhoven) en het nieuwe R&D centre van het Zweedse SKF (100 nieuwe banen in Nieuwegein) droegen bij aan de groei van banen in Nederland.

Vestigingsklimaat

Volgens Henk Kamp, minister van Economische Zaken, is de aantrekkingskracht van Nederland op buitenlandse investeerders een bepalende factor voor de toekomstige werkgelegenheid. “Het recordaantal Nederlandse banen dat vorig jaar door buitenlandse investeringen is gecreëerd, toont aan dat Nederland een aantrekkelijk en concurrerend investerings- en vestigingsklimaat heeft. Daar profiteren we allemaal van.”

Het onderzoek toont aan dat meer dan de helft van alle buitenlandse bedrijven in Nederland het Nederlandse vestigingsklimaat als goed tot excellent waarderen. Slechts 6 procent waardeert het als onvoldoende tot slecht.

Azië levert meeste investeringsprojecten

Het merendeel (75) van de projecten is afkomstig uit Azië, gevolgd door Noord-Amerika (70) en Europa (34). Bij de projecten afkomstig uit Europa vind een verdriedubbeling plaats van 12 naar 34 projecten. Van alle landen blijft de Verenigde Staten (VS) de belangrijkste bron van buitenlandse investeringsprojecten (64). Zij worden op afstand gevolgd door China (26), Zuid Korea (15), het VK (13) en India (11). Ook is de VS de bron voor de meeste banen en het hoogste investeringsbedrag. Nederland scoort goed op het vlak van marketing & sales, distributiecentra en hoofdkantoren, aldus rijksoverheid.nl.

Alle regels & procedures bij het aannemen van buitenlandse werknemers

Nederland heeft nog altijd veel behoefte aan buitenlandse werknemers. De praktijk leert dat de procedures voor het legaal in Nederland kunnen werken en wonen voor buitenlandse werknemers en hun werkgevers complex zijn. Daarom krijgt u in dit seminar uitgebreide informatie over het toepassen van de wet modern migratiebeleid en de wet arbeid vreemdelingen. Meer info>

Producttips

Ook interessant

Best practices in HR
In dit rapport hebben we 21 HR-best practices voor u verzameld, die het hele spectrum van de HR-portfolio bestrijken.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.