Logo
  • Achtergrond
  • 20 april 2017
  • Toine Al (i.s.m Hetty Moll, Compagnon)
Exclusief artikel

Edwin van den Oetelaar, DAF Trucks NV: ‘Wij zijn geen routinemachine’

DAF Trucks is een van de meest gelauwerde namen uit de Nederlandse maakindustrie met wereldwijde erkenning. Zo’n koppositie brengt ook uitdagingen, onder andere op de arbeidsmarkt. ‘Daar zijn we soms te bescheiden.’
Beeld Edwin van den Oetelaar, DAF Trucks NV: ‘Wij zijn geen routinemachine’

“Hypes in HR gaan gemakkelijk aan ons voorbij. Wij zijn een bedrijf dat zich vooral evolutionair ontwikkelt. Daarbij zijn we gefocust op het eindproduct en op de klant,” zegt Edwin van den Oetelaar, Directeur HR DAF Trucks N.V. Met die focus heeft de vrachtwagenbouwer uit Eindhoven een reputatie opgebouwd tot ver over de landsgrenzen. Inmiddels is het een hightechconcern met bijna 9.000 medewerkers dat ook financiële diensten aanbiedt en actief is als leverancier van onderdelen. Sinds 1996 maakt het bedrijf deel uit van het Amerikaanse vrachtwagenconcern PACCAR, met in totaal ruim 23.000 medewerkers en een omzet van ruim 17 miljard dollar in 2016. Aan de wereldwijde strategie van PACCAR levert DAF Trucks een cruciale bijdrage. Zo werden in Europa vorig jaar meer zware DAF Trucks verkocht dan het jaar daarvoor. In 2013 maakte het bedrijf zijn entree in Brazilië en meer recent in Turkije met een eigen vestiging. De komende jaren wacht verdere uitbreiding in onder meer Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost Azië. De vrachtwagenbouwer was al succesvol actief in onder meer Maleisië en is in Taiwan zelfs marktleider.

Elk uur 11 vrachtwagens

DAF werd in 1928 opgericht door Hub van Doorne, die in 1949 ook met de productie van vrachtwagens begon. Tegenwoordig beslaat het fabrieksterrein in Eindhoven meer dan een dozijn voetbalvelden. Op een autominuut rijden van de hoofdingang staat het oorspronkelijke DAF-gebouw. Edwin van den Oetelaar ontvangt het bezoek er in zijn klassiek met hout gelambriseerde werkruimte, de voormalige vergaderkamer van de gebroeders Van Doorne. Recht daar tegenover bevindt zich een raam dat een blik in de assemblagehal biedt. Medewerkers zijn er druk bezig met het monteren van onderdelen en bouwen zo elke dag 200 complete vrachtwagens. Dit fysieke aspect van de werkzaamheden neemt op de HR-agenda een belangrijke plaats in, aldus Van den Oetelaar. Hij kwam in 2013 in dienst, aanvankelijk als Senior HR-manager van DAF Trucks Operations. De regio Eindhoven kent hij dan al via voormalige werkgevers Philips en NXP Semiconductors. In oktober 2014 werd hij eindverantwoordelijk Directeur HR voor DAF Trucks N.V. “De hoogste HR-functie kwam eerder vrij dan verwacht. In die eerste anderhalf jaar heb ik de organisatie goed van binnen uit kunnen leren kennen.”

Verder lezen?

U kunt dit artikel helemaal lezen als u bent geregistreerd en ingelogd.

Gratis registreren

Krijg toegang tot exclusieve content
Registreren

Inloggen

Log in met uw e-mailadres en wachtwoord
Inloggen
Compagnon is HR-specialist en biedt complete oplossingen voor recruitment-, flex- en careermanagement.

Producttips

Ook interessant