Logo
  • Nieuws
  • 13 november 2014
  • Bron: Communicatie AWVN

Werkgevers gaan voor duizenden banen voor mensen met beperking

Werkgevers nemen steeds vaker mensen aan met een beperking. Inmiddels zijn er 350 grote bedrijven die zich gemeld hebben met initiatieven op dit vlak. Dit zei AWCN-directeur Harry van de Kraats vandaag in Doorn op de werkconferentie ‘Van mMoetje naar geslaagd huwelijk’. Het tempo waarin bedrijven meedoen is sterk aan het versnellen. Volgens Van de Kraats heeft het bedrijfsleven eind volgend jaar ruim voldaan aan zijn belofte op dit vlak.

Van de Kraats overhandigde vorig jaar een SZW cheque voor 7.500 banen aan minister Asscher. “We zijn nu een klein jaar bezig om werkgevers in beweging te brengen en zien dat steeds meer werkgevers meer ruimte maken voor mensen met een beperking. Het vooroordeel dat werkgevers niet willen, is echt onzin.”

De 7.500-banencheque

In januari treedt de Participatiewet in werking. Werkgeversvereniging AWVN en De Normaalste Zaak zijn, met steun van VNO-NCW/MKB en via het programma ‘Werkgevers gaan inclusief’, nu een jaar bezig om werkgevers te inspireren, te motiveren en in beweging te brengen om mensen met een beperking een kans te bieden binnen hun bedrijf.

Met de 7.500-banencheque zette AWVN het onderwerp bij werkgevers op de agenda. De bijna 350 deelnemende bedrijven hebben naast de dreiging van een boete veel andere redenen om mee te doen aldus de werkgeversvereniging. Efficiëntere en dus goedkopere werkprocessen, invullen van maatschappelijke betrokkenheid, voldoen aan de eis van social return en grotere klanttevredenheid zijn maar een paar van deze redenen.

Ambities

Wanneer het aankomt op het formuleren van ambities zijn bedrijven nog wel voorzichtig. Het huidige economische tij waarin de banen niet voor het oprapen liggen draagt hieraan bij. Hiernaast spelen de extra administratieve rompslomp en de onbekendheid met de doelgroep een grote rol.

Doelgroep Wajong

AWVN verzamelt goede ervaringen, uitdagingen en de obstakels. Zo heeft het onderzoek naar een sluitende business case voor werkgevers de conclusie opgeleverd, dat de verschillen in regels tussen Wajong en Participatiewet tot een ongelijk speelveld leiden. Alleen als de werkgever een Wajonger inzet en hierbij gebruikmaakt van alle regelingen ter compensatie van extra kosten en het afdekken van risico’s, verdient hij de extra inspanningen bij het aan werk helpen van mensen met een beperking zeker terug. Daarnaast zijn er voorbeelden van SW-bedrijven die grootschalige, eenvoudige werkzaamheden overnemen tegen concurrerend kostenniveau.

Alternatieve routes

Hiernaast worden alternatieve routes getest. Werkgevers en 14 gemeenten in de regio Zwolle sluiten een overeenkomst om mensen uit de doelgroep in dienst te nemen zonder met alle gangbare regels rekening te hoeven houden. Er wordt gewerkt met een ‘regelluw kader’, waarbij onderling vertrouwen en horizontaal toezicht de uitgangspunten zijn. Werkgevers krijgen een vaste contactpersoon en spelen zelf de hoofdrol bij het inregelen van de loonkostensubsidie en begeleiding. Vanaf begin 2015 zijn vermoedelijk de bevindingen hiervan beschikbaar. 

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.