Logo
  • Nieuws
  • 14 mei 2014
  • Ella Beentjes

Participatiewet vraagt om vernieuwing aannamebeleid

Weinig diversiteit op de werkvloer, zo blijkt uit het onderzoek van het Sociaal Planbureau (SCP). Het aannemen van personeel met een arbeidsbeperking staat zeer laag op het prioriteitenlijstje van de werkgever. Ook ouderen zijn weinig geliefd. Hierdoor zijn 55-plussers nog steeds zwaar ondervertegenwoordigd bij de stroom van nieuw personeel.

Elke twee jaar onderzoekt het bureau de opvattingen en het gedrag van werkgevers ten opzichte van actuele vraagstukken. Uit hun laatste rapport blijkt dat er nog weinig vordering is bij het helpen van mensen vanuit de Wajong, de Wet sociale werkvoorziening en de bijstand. Dit terwijl volgens de participatiewet, die volgend jaar ingaat, er binnen tien jaar 125 duizend banen beschikbaar moeten komen voor deze groepen.

Weinig werk van de van-werk-naar-werkbegeleiding

Van de zogenoemde van-werk-naar-werkbegeleiding, waarbij werkgevers medewerkers die worden bedreigd met ontslag helpen bij het vinden van een nieuwe baan, wordt ook nog weinig werk gemaakt. Hoewel 75 procent van de ondervraagde aangeeft dat ze dit als een nieuwe verantwoordelijkheid zien, heeft slecht 20 procent hiervoor beleid ontwikkeld.

Onvoldoende incentives

Er zijn nog onvoldoende incentives voor bedrijven om ouderen of kwetsbare groepen in huis te nemen, zo stelt het SCP. Zo Één op de vijf werkgevers vindt dat 55-plussers meer kosten dan opbrengst opleveren, deze negatieve opvatting is in de afgelopen jaren niet veranderd.

Onbekend maakt onbemind

Bestaande regelingen zoals no-riskpolissen en loonkostensubsidies zij bij een kwart tot de helft van de bedrijven niet bekend. Deze regelingen zouden juist het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking aantrekkelijker moeten maken.

Verdubbeld

Uit het onderzoek blijkt ook dat het aantal bedrijven dat gebruikmaakt van flexwerkers is verdubbeld ten opzichte van twintig jaar geleden. In enkele jaren is het telewerken onder de bedrijven ook verdubbeld.

Werven, selecteren en sollicitatiegesprekken

De kandidaat die u zoekt, moet aan uw verwachtingen voldoen. Maar hoe weet u nu naar welke kandidaat u precies op zoekt bent? Met het rapport "Werven, selecteren en sollicitatiegesprekken" beschikt u over de ultieme handleiding om aan de slag te kunnen met onder andere: Oordeel Commissie Gelijke Behandeling, Sollicitatieprocedure en gesprekken, STAR-methode, Diversiteitsbeleid, Interne en externe werving.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.