Logo
  • Nieuws
  • 20 november 2015
  • Bron: Overheid.nl internetconsultatie

Internetconsultatie inleenverbanden Quotumwet geopend

Gedetacheerden en uitzendkrachten tellen ook mee voor Quotumwet arbeidsbeperkten. Dat staat in het concept regeling Besluit register inleenverbanden Quotumwet gezet dat openbaar is gemaakt via internetconsultatie.

Beeld Internetconsultatie inleenverbanden Quotumwet geopend

Het kabinet heeft in het sociaal akkoord met sociale partners afgesproken dat er in de periode tot 2026 125.000 extra banen voor mensen met een beperking worden gecreëerd bij reguliere werkgevers. Het gaat om 100.000 banen in de markt en 25.000 banen bij de overheid. De afgesproken banen zijn verdeeld over de tussenliggende jaren. Als de banen uit de banenreeks niet worden gerealiseerd kan de quotumregeling worden geactiveerd. Dat is op zijn vroegst in 2017. Het doel van dit besluit is om tijdens de eventuele quotumregeling mensen uit de doelgroep van de banenafspraak die werkzaam zijn als uitzendkracht mee te tellen bij de werkgever waar zij daadwerkelijk werkten (de inlenende werkgever).

Doelgroepen

Uitlenende werkgevers zoals uitzendbureaus en sociale werkbedrijven, werkgevers die mensen uit de doelgroep van de banenafspraak inlenen als uitzendkracht (inlenende werkgevers), mensen die tot de doelgroep van de banenafspraak behoren en werkzaam zijn als uitzendkracht, UWV, Belastingdienst en brancheorganisaties voor uitzendorganisaties en sociale werkbedrijven.

Verwachte effecten

Dit besluit maakt het mogelijk om tijdens de eventuele quotumregeling verloonde uren van mensen uit de doelgroep van de banenafspraak die werken als uitzendkracht mee te tellen bij de werkgever waar zij daadwerkelijk werkten (de inlenende werkgever). Dit heeft dan gevolgen voor het door het UWV te berekenen quotumtekort van de inlenende werkgever en voor de hoogte van de eventueel door de Belastingdienst op te leggen quotumheffing.

 

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.