Logo
  • Nieuws
  • 8 augustus 2008
  • Lianne Bouman

Wachtdagen vorstverlet voortaan gelijk aan cao

Het aantal wachtdagen bij vorst of ander onwerkbaar weer kan voortaan niet meer afwijken van de afspraken hierover in geldende cao's. Dit blijkt uit een UWV-besluit dat gaat gelden vanaf 1 april 2009. Op dit moment komt het nog voor dat bedrijfsverenigingen een aantal wachtdagen hanteert dat afwijkt van de cao.

Beeld Wachtdagen vorstverlet voortaan gelijk aan cao

In het Burgerlijk Wetboek is bepaald dat een werknemer zijn recht op loon behoudt wanneer geen arbeid wordt verricht door een oorzaak die redelijkerwijs voor rekening van de werkgever komt, het zogenoemde bedrijfsrisico. Het niet kunnen verrichten van arbeid wegens weersomstandigheden valt hier veelal onder.

 

In een aantal bedrijfstakken is in de van toepassing zijnde cao bepaald dat het bedrijfsrisico wordt beperkt tot één of meerdere dagen; over deze wachtdagen moet de werkgever het loon doorbetalen. Nadat deze wachtdagen zijn verstreken hebben de betrokken werknemers recht op WW.

 

Geldende cao

Nu blijkt in de praktijk het aantal wachtdagen dat verschillende bedrijfsverenigingen hanteren, niet overeen te komen met de geldende cao. Met ingang van 1 april volgend jaar is dit verleden tijd, want dan wordt standaard het aantal wachtdagen uit de cao gevolgd. Tot die datum blijft overigens het huidige beleid gehandhaafd, zodat voor de komende winterperiode 2008/2009 nog de oude regels gelden.   

 

Tip

U kunt de financiële risico's die samenhangen met onwerkbaar weer afdekken. Werkgeversorganisaties hebben een zogenoemd vorstdekkingsproduct ontwikkeld.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.