Logo
  • Nieuws
  • 16 juni 2008
  • Arzu Kokeng

Personeel lozen? Wel een half jaar doorbetalen

Werkgevers moeten een personeelslid dat ze kwijt willen, helpen bij het vinden van een andere baan. Ze moeten de werknemer intussen nog minimaal een half jaar in dienst houden. De medewerker daarentegen moet verplicht meewerken aan scholing door zelf bij te dragen aan een potje waaruit die wordt bekostigd. Ook zal de AOW-leeftijd vanaf 2016 elk jaar met een maand verhogen, totdat de leeftijd in 2040 op 67 jaar uitkomt.

Beeld Personeel lozen? Wel een half jaar doorbetalen

Dat staat in het rapport dat de commissie-Bakker in Rotterdam heeft gepresenteerd, zo meldt Nu.nl. De belangrijkste aanbevelingen van de commissie Bakker:

  • Bedrijven betalen overtollig personeel half jaar door
  • Eigen 'werkbudget' werknemer voor scholing, zorgverlof
    en financiering eigen WW.
  • WW-uitkering ingekort van 38 naar 18 maanden
  • Geleidelijk verhoging AOW-leeftijd naar 67 jaar
  • Gepensioeneerden (geboren na 1946) en boven een bepaald inkomen betalen mee aan AOW
  • Fiscale prikkels voor langer werken. Belastingvoordelen bedrijven voor in dienst nemen oudere werknemers
  • Betere aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt

  

Fiscalisering van de AOW

De commissie stelt verder voor om de AOW volledig te fiscaliseren. Daarbij betalen gepensioneerden boven een bepaald inkomen belasting over hun AOW-uitkering. De meeste werknemers in Nederland bouwen nu aan een pensioen dat na veertig jaar werken recht geeft op 70 procent van het gemiddelde loon gedurende de hele loopbaan (middenloon). De commissie-Bakker vraagt zich af of dit systeem houdbaar is, maar lijkt geen alternatieven aan te dragen.

 

Pensioenaanbevelingen

Het hoofdstuk in het rapport over het pensioenstelsel bevat onder meer adviezen voor kortetermijnmaatregelen zoals loonkostensubsidies voor werknemers 'met een vlekje' en acties om deeltijdwerkers te verleiden tot langer werken, werkloosheid na ontslag te vermijden en langer te werken, waarbij de AOW-leeftijd geleidelijk naar 67 jaar gaat. Hierdoor neemt het aantal mensen dat werkt toe en gaan tegelijk de kosten van de AOW omlaag. 

 

Rapport geen blauwdruk

Volgens Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken is het rapport van de commissie Bakker 'geen blauwdruk' voor de veranderingen in de sociale zekerheid, zo meldt het Financieele Dagblad. Donner benadrukte dat niet alle aanbevelingen snel uit te voeren zijn. Anderzijds 'duldt de urgentie van de problematiek geen onnodig uitstel'.

 

Het rapport van de commissie Bakker (pdf)

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.