Logo
  • Nieuws
  • 11 augustus 2008
  • Dick Timmermans

Ook uw werknemer moet zijn best doen bij mediation

Niet alleen de werkgever, maar ook de werknemer kan bij een arbeidsconflict ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzoeken. Maakt hij zich echter gemakkelijk van het mediatontraject af, dan kan hij een ontslagvergoeding op zijn buik schrijven.

Beeld Ook uw werknemer moet zijn best doen bij mediation

Werkgever en werknemer krijgen een geschil over de beloning (Kantonrechter Haarlem, 17 juli 2008, LJN: BD8277). De werkgever zet een ontslagprocedure in bij het CWI. De werknemer erkent de verstoorde arbeidsverhouding niet en is bereid een mediationtraject te doorlopen. Het CWI weigert daarop de toestemming voor ontslag. Als het mediationtraject mislukt, stapt de werknemer naar de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst te vragen met toekenning van een ruime vergoeding.

 

Welwillende houding

De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst maar wijst de vergoeding af. De werknemer heeft niet aannemelijk kunnen maken dat zijn situatie zo is verslechterd dat hij niet meer terug kan keren. De werkgever op zijn beurt heeft alles gedaan om het traject te laten slagen. Hij heeft de werknemer zelfs een minder belastende baan tegen hetzelfde salaris aangeboden.

 

Tip

Bij mediation is een welwillende houding van beide partijen belangrijk. Sterker, deze houding is bepalend voor de hoogte van de ontslagvergoeding als mediation mislukt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.