Logo
  • Nieuws
  • 9 september 2014
  • Robin Kerkhof

Nederlander minder bang voor ontslag

Nederlanders maken zich steeds minder zorgen om ontslag. Terwijl in 2013 nog zo’n 48 procent van de werknemers zich zorgen maakten om ontslag, is dit percentage in 2014 gedaald tot 43 procent. Ook het aantal mensen dat zich ernstig zorgen maakt, is licht gedaald van 12 procent naar 11 procent.  Dit blijkt uit een onderzoek van juridisch dienstverlener DAS.

Verder blijkt uit het onderzoek dat vrouwen zich meer zorgen maken om ontslag dan mannen. En laagopgeleiden maken zich weer meer zorgen dan hoogopgeleiden.

 

Economie hersteld

Voor Arjen Dijkstra, directeur bij onlineverzekeraar De Nederlanden van Nu, komt de daling niet als een verrassing: “Wie de laatste tijd het nieuws een beetje heeft gevolgd, kan de indruk krijgen dat de economie zich voorzichtig aan het herstellen is. In die zin begrijp ik de daling. Echter 43 procent blijft een hoog percentage. Dat veel mensen zich nog steeds zorgen maken om ontslag, blijkt bijvoorbeeld ook uit het aantal afgesloten rechtsbijstandverzekeringen.”

Actieve rol werkgever verwacht

Uit het onderzoek van DAS, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction, blijkt verder dat de helft van de werkenden een intensieve rol van de werkgever verwacht als er sprake is van ontslag op bedrijfseconomische gronden. Begeleiding naar een andere baan of een ontslagvergoeding voeren daarin de boventoon. Vooral mannen en midden-opgeleiden verwachten dat hun werkgever hen begeleidt bij het vinden van een nieuwe baan. Een kleine minderheid (18 procent) ziet ontslag als definitieve breuk en verwacht niets meer van de werkgever.

 

 

Vertrouwen terecht? 

Arjen Dijkstra waarschuwt voor teveel vertrouwen in de werkgever: “Vanuit de ontslagen werknemer gezien, lijkt het vaak niet meer dan redelijk dat een bedrijf hem ondersteunt bij het vinden van ander werk. Echter het perspectief van de werkgever is vaak anders. Iemand helpen een nieuwe baan te vinden, kost immers tijd en geld. Tenzij er een sociaal plan ligt, is een werkgever nergens toe verplicht. Anders ligt het met de ontslagvergoeding. Zoals iedere HR-specialist weet, heb je daarbij rekening te houden met de kantonrechtersformule.”

Over de ontslagvergoeding heeft Suzanne Mollee, senior arbeidsjuriste bij DAS, een duidelijke mening:
“Wanneer een ontslagvergoeding wordt aangeboden, is de werknemer snel geneigd het voorstel van de werkgever te accepteren. Vaak blijkt dat de ontslagvergoeding te laag is vastgesteld. Daarom is het verstandig om advies in te winnen.”

Seminar Ontslagrecht en ontslagvergoeding: nu en in 2015

De Wet werk en zekerheid wijzigt het Nederlandse arbeidsrecht ingrijpend. Voor HR-professionals is kennis van de wijzigingen een noodzaak om vanaf 1 januari 2015 en 1 juli 2015 niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Tijdens het seminar Ontslagrecht en ontslagvergoeding: nu en in 2015, wordt ingegaan op de belangrijkste wijzigingen in regels met betrekking tot ontslag en ontslagvergoedingen, incl.de transitievergoeding en de berekening daarvan. Ook wordt u geïnformeerd over ontslag van flexwerkers.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.