Logo
  • Nieuws
  • 11 oktober 2011
  • mr. Ginny Kessels, TeekensKarstens advocaten notarissen

Kennelijk onredelijk ontslag: werkgever veroordeeld tot herstel dienstverband

Als een werkneemster wordt ontslagen, meent zij dat dit kennelijk onredelijk is. De kantonrechter is het hiermee eens gezien de hoge leeftijd van de werkneemster bij ontslag, haar ongunstige positie op de arbeidsmarkt, haar langdurige dienstverband van elf jaar en het feit dat de werkgever geen enkele financiële voorziening heeft getroffen voor de werkneemster.

Beeld Kennelijk onredelijk ontslag: werkgever veroordeeld tot herstel dienstverband

Een werkneemster is in dienst bij een zorginstelling in de functie van receptioniste/telefoniste. Op 4 december 2007 meldt zij zich ziek wegens psychische en somatische klachten. Hierop start de werkgever een re-integratietraject. Gedurende 2008-2009 wordt de werkneemster door een re-integratiebureau begeleid in het tweede spoor. Toch lukt het niet een nieuwe baan te vinden.

 

Herplaatsing

Op 20 augustus 2010 verzoekt de werkgever het UWV WERKbedrijf om een ontslagvergunning wegens langdurige arbeidsongeschiktheid van de werkneemster. De arbeidsdeskundige concludeert op verzoek van het UWV WERKbedrijf dat er bij werkgever geen mogelijkheden zijn om de werkneemster binnen 26 weken te herplaatsen in een aangepaste, dan wel andere passende functie.

De ontslagvergunning wordt verleend en de werkgever zegt de arbeidsovereenkomst met de werkneemster op. Op dat moment is de werkneemster 60 jaar oud en ontvangt zij inmiddels een WIA-uitkering. In onderhavige procedure vordert de werkneemster voor recht te verklaren dat de opzegging van de arbeidsovereenkomst kennelijk onredelijk is. In dat kader vordert zij primair herstel van de arbeidsovereenkomst in haar eigen functie, dan wel een andere passende functie en subsidiair een schadevergoeding van € 16.942,78 bruto.

 

Passend werk

De kantonrechter overweegt allereerst dat niet vast is komen te staan dat het advies van de arbeidsdeskundige van het UWV op zorgvuldige wijze tot stand is gekomen, aangezien dit advies slechts gebaseerd was op één telefoongesprek met de werkneemster. Verder overweegt de kantonrechter dat het onduidelijk is wat de werkgever precies heeft gedaan om de werkneemster in haar eigen functie dan wel ander passend werk te laten re-integreren.

 

Herstellen van dienstverband

De kantonrechter overweegt dat, mede gelet op de overige omstandigheden, waaronder de hoge leeftijd van de werkneemster bij ontslag, haar ongunstige positie op de arbeidsmarkt, haar langdurige dienstverband van elf jaar en het feit dat de werkgever geen enkele financiële voorziening heeft getroffen voor de werkneemster, het ontslag moet worden aangemerkt als kennelijk onredelijk. De kantonrechter veroordeelt de werkgever om het dienstverband te herstellen. Indien terugkeer in de eigen of andere passende werkzaamheden niet mogelijk of wenselijk is, dient de werkgever een afkoopsom aan werkneemster te betalen zoals door werkneemster gevorderd.

 

Rechtbank Utrecht (sector kanton), 13 juli 2011, LJN: BR1276

 

Tip

Hoewel het UWV een werknemer een WIA-uitkering toekent en dus heeft geoordeeld dat de werkgever voldoende re-integratie-inspanningen heeft geleverd en hoewel UWV WERKbedrijf een ontslagvergunning heeft afgegeven, moet een werkgever er op bedacht zijn dat een kantonrechter kan oordelen dat het ontslag kennelijk onredelijk is gelet op alle omstandigheden. En een werkgever zelfs kan veroordelen om het dienstverband te herstellen. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.