Logo
  • Nieuws
  • 23 december 2013
  • Michelle Hollenberg

Deeltijdontslag komt steeds vaker voor

Deeltijdontslag bestaat officieel niet. Het komt echter geregeld voor dat werknemers ‘voor de helft’ worden ontslagen. Met of zonder toestemming van het UWV. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een rondgang van de krant langs juristen en vakbondsbestuurders.

Vakbonden en het UWV willen over het algemeen niet aan deeltijdontslag meewerken. Het UWV heeft geen gegevens over het aantal werknemers dat deeltijdontslag krijgt. Het fenomeen bestaat officieel dan ook niet.

Ontsnappingsclausule

Hoewel het UWV landelijk afwijzend tegenover deeltijdontslag staat, kregen het afgelopen jaar twee kinderopvangorganisaties toch toestemming. December vorig jaar mocht de Amsterdamse kinderopvangorganisatie IJsterk van het UWV tientallen medewerkers in de naschoolse opvang deeltijdontslag verlenen aldus de VK. Volledig ontslag, waarbij per leeftijdsgroep de werknemers met het kortste dienstverband zouden moeten opstappen, zou tot ingrijpende personeelsverschuivingen leiden, aldus de werkgever. Het regionale UWV-kantoor liet zich van deze onvermijdelijkheid overtuigen.

Een andere kinderopvangorganisatie in de Randstad kreeg van het regiokantoor om die reden in april een vergunning voor deeltijdontslag van tientallen medewerkers. Een situatie waarbij het bedrijfsbelang in het geding komt biedt dan een ontsnappingsclausule.

Vaststellingsovereenkomst met minder uren

Aangezien het UWV meestal afwijzend tegenover deeltijdontslag staat, kiezen werkgevers vaker voor vrijwillig inleveren van uren. Werknemers krijgen dan de vraag voorgelegd in te stemmen met een vaststellingsovereenkomst met minder uren. Volgens Hans Wijers, bij de Abvakabo bestuurder voor de sectoren welzijn, kinderopvang en jeugdzorg komt dit vaak voor en op basis van gedwongen vrijwilligheid. “Werknemers werken soms liever een paar uur minder dan dat ze het risico lopen hun baan te verliezen”, aldus de bestuurder in de VK.

Deeltijd-WW

Deeltijdontslag lijkt enigszins op de deeltijd-WW waarmee bedrijven na de crisis van 2008 door de overheid werden geholpen. De werkgever biedt bij deeltijdontslag echter meestal geen garanties voor een terugkeer.

Uitkering

Werknemers hebben recht op een uitkering als ze meer dan vijf uur of meer dan de helft van hun contract kwijtraken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.