Logo
  • Nieuws
  • 25 mei 2009
  • Gabor Mooij

Baanverlies slecht voor gezondheid

Baanverlies is bijzonder slecht voor de gezondheid. Mensen die hun baan kwijtraken, hebben een twee keer zo grote kans op hartkwalen, diabetes en een hoge bloeddruk. Dat zeggen onderzoekers van Harvard.

Beeld Baanverlies slecht voor gezondheid

Een opmerkelijk conclusie uit het onderzoek is dat ook mensen die snel na hun ontslag weer werk vinden grotere gezondheidsrisico’s lopen. Dit ondanks dat ze niet geconfronteerd werden met de zware gevolgen van werkloosheid en inkomensverlies.

 

Volgens de onderzoekers is het niet waarschijnlijk dat de testpersonen hun baan verloren omdat ze al ziek waren, en hun ziekte dus niet het gevolg was van hun ontslag. “We hebben gekeken naar mensen die hun baan verloren om redenen die niets met hun gezondheid te maken hadden.”

 

Onderzoeksresultaten

De wetenschappers onderzochten de deelnemers aan het onderzoek anderhalf jaar lang. In deze periode bleek dat de kans op een nieuw gezondheidsprobleem 6 procent was voor de deelnemers die nooit een baan waren kwijtgeraakt. Voor degenen die in de tussentijd hun baan hadden verloren, was die kans 10 procent.

 

Tip

Als u medewerkers moet ontslaan, bent u verplicht dat te doen op basis van redelijke gronden en met een duidelijke noodzaak. Het is belangrijk dat u de redenen om iemand te ontslaan ook duidelijk uitlegt aan de werknemer. Daarbij moet het ook duidelijk zijn voor de werknemer waarom hij moet vertrekken en niet iemand anders. Verder is het belangrijk dat u de ontslagen werknemer voldoende aandacht en respect geeft in een een-op-een-gesprek. Het meest kunt u de pijn verzachten door met concrete hulp te komen, zoals een goed outplacementtraject.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.