Logo
  • Nieuws
  • 21 mei 2019
  • Bron: Flyct

Wat moet je doen bij een arbeidsongeschikte medewerker door een ongeval?

Als je in jouw bedrijf te maken krijgt met een werknemer die arbeidsongeschikt is geraakt door een letselschade ongeluk, zit je met een probleem. Naast de fysieke en emotionele schade die ongevallen veroorzaken, vragen ze ook om formele actie van de werkgever. Maar wat moet je allemaal doen als een van jouw personeelsleden niet meer kan werken ten gevolge van een letselschade?

Beeld Wat moet je doen bij een arbeidsongeschikte medewerker door een ongeval?

Als de letselschade die jouw personeelslid heeft opgelopen buiten diens schuld om veroorzaakt is door een derde partij, kun je de loonschade op die partij verhalen. Maar dat niet alleen. Ook de arbo- en re-integratiekosten komen voor rekening van de veroorzaker van het letsel. Het is verstandig en aan te raden om een gespecialiseerd bedrijf de claim juridisch te laten opstellen en via dat bedrijf de schade terug te laten vorderen.

De voordelen van uitbesteding van een schadeclaim

Het uitbesteden van de financiële claim heeft de nodige voordelen. In de eerste plaats omdat je als werkgever jezelf veel tijd en moeite bespaart. Een financieel bemiddelaar die gespecialiseerd is in schadeclaims is perfect op de hoogte van alle juridische regels en praktijken op het gebied van aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht. Verder rekenen goede en professionele bemiddelaars allen kosten als er een positief resultaat wordt bereikt en de claim geld oplevert. Je loopt dus geen financieel risico als je als bedrijfseigenaar een letselschadespecialist inschakelt. Een derde, en tegelijk het meest grote voordeel, is natuurlijk dat je een grote kans hebt op toekenning van jouw claim door een expert in te schakelen. En dat levert je al snel duizenden euro's aan gederfde inkomsten op die je anders was misgelopen.

Ook als werknemer kun je hulp, advies en steun krijgen

Ook als je werknemer bent, kun je ondersteuning en hulp krijgen van een letselschadeadviesbureau. Dit levert interessante voordelen op. Niet alleen ben je als werkgever zo geholpen omdat je loonschade terugkrijgt. Maar door ook de werknemer te helpen om de schade vergoed te krijgen, bevorder je de rust van jouw personeelslid. En dat draagt bij tot een sneller herstel, waar je als werkgever ook weer profijt van kunt hebben in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt.

Een rekenvoorbeeld van een succesvolle claim

De provisie die een letselschadespecialist rekent, ligt doorgaans rond de 15 procent. Stel dat jouw schadeclaim voor loonvordering 6000 euro bedraagt. Bij 15 procent kosten voor bemiddeling en hulp, kost je dat 900 euro. De claim wordt ingediend bij de andere partij. Deze partij betaalt de schade uit en moet ook 200 euro vergoeden voor gemaakte kosten. Je ontvangt dan dus als werkgever 5300 euro terug en maakt slechts 700 euro kosten.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.