Logo
  • Nieuws
  • 23 november 2022
  • Interpolis

Verkeersveiligheid als onderdeel van goed werkgeverschap

Het woon-verkeer neemt toe en dat vraagt om een mobiliteitsplan. Het wordt steeds drukker op de weg en het gevoel van verkeersveiligheid neemt af, blijkt uit een onderzoek van Interpolis. Echter, blijkt uit de Interpolis BedrijvenMonitor dat slechts een klein deel van de ondernemers een mobiliteitsplan heeft. En dat terwijl locatieonafhankelijk werken en het rijden in een bedrijfsauto een uitgelezen kans biedt om hier duidelijke afspraken over te maken.

Beeld Verkeersveiligheid als onderdeel van goed werkgeverschap

Woon-werkverkeer gepaard met online vergaderen

Steeds meer mensen stappen de auto in om naar werk te gaan. Uit een onderzoek van Interpolis is gebleken dat het gevoel van verkeersveiligheid afneemt, onder andere door onoplettendheid. Ondernemers nemen onderweg steeds vaker deel aan online vergaderen, zowel in het openbaar vervoer, op de fiets als in de auto. Online vergaderen achter het stuur lijkt een trend die niet overwaait. 22 procent van de werknemers en 24 procent van de ondernemers die vergaderd achter het stuur doet aan videobellen. Uit een eerder onderzoek van Interpolis bleek dat bij 68 procent van de verkeersongevallen afleiding een rol speelt, door bijvoorbeeld afleiding door het gebruik van de telefoon in de auto. (Video)bellen is een activiteit die niet goed past opletten in het verkeer. Het is dan ook noodzakelijk dat er goede afspraken worden gemaakt tussen werkgever en werknemer om veilig deel te nemen aan het woon-werkverkeer.

Afspraken over veilig deelnemen aan het verkeer

Welke oplossingen en afspraken kan je samen maken waar beide partijen zich goed bij voelen? Denk hierbij een simpele afspraken zoals niet telefonisch bereikbaar zijn op het moment dat iemand in de auto zit. Ook een afspraak over het blokkeren van belafspraken of online vergaderingen tijdens reistijd, kan een eerste stap zijn.
Nu, na de pandemie, is het de perfecte kans voor werkgevers om een mobiliteitsplan te hanteren. Het intrekken van het thuiswerkadvies zorgt ervoor dat weer meer medewerkers deelnemen aan het verkeer. Nieuwe vormen van vervoer winnen aan populariteit en vragen om duidelijke afspraken. Afleiding in het verkeer is nog steeds een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Interpolis introduceerde de app AutoModus om mensen aan te moedigen om mobielvrij te rijden. Om schade kosten bij verkeersongevallen zo laag mogelijk te houden is een goede autoverzekering ook van belang. Als werkgever wil je natuurlijk ook dat jouw werknemers veilig rijden in de zakelijke auto´s. Zakelijke autoverzekeringen vergelijken is daarom een verstandige keuze.

Verkeersveiligheid als onderdeel van goed werkgeverschap

Voor ondernemers blijft het belangrijk om aandacht te hebben en te houden voor het veilig deelnemen aan het verkeer, vooral met de veranderende mobiliteit. Interpolis zet zich in bij het helpen van werkgevers om zorgeloos te kunnen ondernemers, ook wanneer het gaat om veilig onderweg zijn. Onthoud wel: blijf het goede voorbeeld geven. Wanneer jij al afspraken voor jezelf hanteert over veilig deelnemen aan het verkeer ben je al een stap in de goede richting.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.