Logo
  • Blog
  • 15 mei 2023

Te grof speechen op het werk: ontslag op staande voet gerechtvaardigd?

Afgelopen week kwam een uitspraak voorbij waarin een werknemer op staande voet was ontslagen omdat hij tijdens een speech die hij gaf vanwege ter ere van o.a. zijn langdurige dienstverband de directie roastte.

Een paar passages uit de speech:

“ Geachte directie, jullie hebben tijdens jullie jeugd onder het Woord gezeten en daar hebben jullie vast wel eens gehoord: ‘hoor, [werkgever] , hoor. ’”

en

“ Nu is dat zelfs voor mij de bijna almachtige te veel gevraagd. ”

De jubilaris noemde een van de streng gelovige directieleden ook nog 'zo trouw als een loopse teef'.

De rechter oordeelt dat de toespraak van werknemer op het bedrijfsfeest weliswaar geen succes was, maar ook niet zodanig beledigend dat dit een ontslag op staande voet rechtvaardigt. Wél ontbindt de rechter de arbeidsovereenkomst op grond van een verstoorde arbeidsverhouding.

ECLI:NL:RBROT:2023:3755

Een paar jaar geleden kreeg een politieagent een disciplinaire straf opgelegd op grond van plichtsverzuim door op een kerstviering, verkleed als Sinterklaas, een collega ten overstaan van ongeveer 140 collega’s voor schut te zetten door o.a. de volgende tekst voor te dragen:

“Op de werkvloer heb je met een collega iets willen opbouwen.

Nota bene een collega die op het punt stond om te gaan trouwen.

Zoals iedereen weet is het zover niet gekomen en uit elkaar gespat zijn al jouw dromen.

Je hebt liggen vloeken en schelden en tieren, maar je zult toch helemaal alleen dit jaar kerstmis moeten vieren”.

ECLI:NL:RBLIM:2018:8085

Mocht je als werknemer binnenkort ten overstaan van je collega’s, directie, klanten etc. willen speechen. Wellicht is het verstandig je toespraak van tevoren dan nog even goed door te (laten) lezen.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.