Logo
  • Nieuws
  • 26 oktober 2022
  • Bron: AWVN

Raymond Puts, AWVN: 'Duurzame inzetbaarheid is ten onrechte naar de achtergrond verdwenen in de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen'

Nederlandse werkgevers moeten er alles aan doen om de vraag naar arbeid te verminderen. Ze moeten daarom maximaal investeren in mensen, technologie en innovatie. Die oproep aan zijn achterban doet Raymond Puts van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN).

Beeld Raymond Puts, AWVN: 'Duurzame inzetbaarheid is ten onrechte naar de achtergrond verdwenen in de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen'

Om de vraag naar arbeid te verkleinen moet de arbeidsproductiviteit omhoog. Daarvoor moeten bedrijven maximaal investeren in toepassing van nieuwe technologie aldus de AWVN-voorman. Oók in de dienstensector waar productiviteitsgroei doorgaans moeilijker is dan in bijvoorbeeld de industrie. Daarnaast vindt Puts dat investeren in mensen – duurzame inzetbaarheid – ten onrechte naar de achtergrond is verdwenen in de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen.

Arbeidsmarkt belangrijkste probleemgebied

Puts noemt de arbeidsmarkt het belangrijkste probleemgebied van de Nederlandse economie van dit ogenblik. "Gelukkig is, dankzij de commissie-Borstlap en de SER, inmiddels duidelijk dat een langetermijnaanpak noodzakelijk is. En laten we ons gelukkig prijzen dat we zo’n plan hebben. De realisatie ervan zal echter nog vele jaren in beslag nemen. De huidige arbeidsmarktproblematiek vraagt om oplossingen op korte termijn, passend binnen de langetermijnaanpak. Die kortetermijnoplossingen moeten en kunnen we nu realiseren."

Steeds minder uren werken is volgens Puts een illusie. In deeltijd werken kan, maar dan kan 'niet alles altijd maar open en meteen beschikbaar zijn’.

Kijk verder dan loon alleen

Puts richt zich ook tot de vakbonden en tot de politiek. Hij pleit ervoor verder te kijken dan loon alleen. Te investeren en zorgen voor goede werkgelegenheid in 2023 en de jaren daarna. "En als de politiek mag zeggen dat werkgevers de lonen moeten verhogen, dan mogen wij Den Haag ook iets vragen. En dat is dat de mensen die meer uren willen werken daar na aftrek van de belasting ook echt wijzer van moeten worden."

Ook pleit hij ervoor slimmer naar het onderwijsstelsel te kijken. "Moeten we de oneindige opleidingskeuzes niet wat vereenvoudigen door minder varianten aan te bieden en het aantrekkelijker maken voor jongeren om te kiezen voor opleidingen voor beroepen waarvoor we mensen tekort komen?" 

 

 

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.