Logo
  • Nieuws
  • 4 april 2022

De Nationale beweegminuut: beweeg meer tijdens het (zittende) werk

Nederlanders zitten veel te veel. In geen enkel ander Europees land zit zo’n groot gedeelte (32%) van de bevolking meer dan 8,5 uur op een dag, met mogelijk ernstige gevolgen voor de gezondheid. (1) Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start daarom een campagne om werkenden met een zittend beroep bewust te maken van de risico’s van weinig bewegen tijdens de werkdag.

Beeld De Nationale beweegminuut: beweeg meer tijdens het (zittende) werk

De Nationale Beweegminuut roept zitwerkend Nederland op om iedere werkdag om 11:00 uur ‘s ochtends één minuut te bewegen. De campagne hoopt zo duidelijk te maken dat bewegen óók tijdens een werkdag vanzelfsprekend moet worden.

Willie Wartaal van de Jeugd van Tegenwoordig is ambassadeur van de campagne. De rapper schreef het nummer ‘De Nationale Beweegminuut’ voor de campagne en maakte samen met vitaliteitscoach Olga Commandeur een videoclip

Nederlanders zijn Europees kampioen zitten

In Nederland zitten we gemiddeld tien uur op een werkdag. Dat maakt ons Europees kampioen zitten, want in geen enkel ander Europees land zit zo’n groot gedeelte (32%) van de bevolking meer dan 8,5 uur op een dag. Door langdurig zitten lopen we meer kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden. En dit is helaas niet te compenseren door 3 keer per week te gaan sporten. Beeldschermwerkers hebben daarnaast ook een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders. Gelukkig is de oplossing vrij simpel: regelmatig even opstaan en bewegen.

Minder lang en vaak zitten

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder vertelt over het belang van de campagne: “Het is een goed idee om elk half uur het zitten te onderbreken, bijvoorbeeld door lopend te bellen of wat te drinken te pakken. Maar het belangrijkste is dat mensen geen invulling hoeven te zoeken, omdat bewegen onderdeel van het werk is geworden.”

Op de campagnewebsite vinden werkenden instructievideo’s van Olga Commandeur met bewegingen, factsheets met feiten en cijfers en online communicatiemiddelen.

LEES OOK: WorkWalk: 'Ik miste het idee dat we ook bewegen tijdens het werk kunnen stimuleren'

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.