Logo
  • Nieuws
  • 25 januari 2021

'Bied vrijheid om werkdag aan te passen nu avondklok voor overbelasing kan zorgen'

Homecrafting is de nieuwe teneur, oftewel je werktijden en omstandigheden aanpassen aan de situatie. Werd de vrijheid van mensen overdag al flink beperkt door de maatregelen tegen corona, nu zijn de mogelijkheden ook tijdens de avonduren beperkt. Juist die momenten waarop mensen ontspannen. Overbelasting ligt daarom op de loer. Arbo Unie adviseert werkgevers daarom om vrijheid te bieden om de werkdag aan te passen, zodat er overdag ruimte is voor zaken als een wandeling, sport, thuisscholing of een boodschap

Beeld 'Bied vrijheid om werkdag aan te passen nu avondklok voor overbelasing kan zorgen'

Anita Koops, strategisch Arbeids- en Organisatiekundige bij Arbo Unie. “Juist door de nieuwe maatregelen is het van belang om het werk zo in te richten dat het mensen helpt veerkracht te behouden of te herwinnen.”

Medewerkers laten experimenteren met het zo aanpassen van werk en privé aangelegenheden dat ze het prettigst leven en werken, het is een trend die homecrafting genoemd wordt. Dus bijvoorbeeld sporten in de ochtend en na het avondeten nog een paar uurtjes achter de computer. Of extra vroeg opstaan en om tijdens schooltijd alle aandacht voor de kinderen te kunnen hebben. Anita Koops vindt dit hét moment om werknemers die ruimte te bieden. “Het zou jammer zijn als we nu het werk zo inrichten dat deze periode nog moeilijker wordt dan strikt noodzakelijk is, alleen omdat we dat nu eenmaal zo gewend zijn.”

Digitale hoogspanning

Ruimte voor ontspanning is hard nodig. De coronamaatregelen doen een enorm beroep op de veerkracht van werkend Nederland. Het thuiswerken valt veel mensen al maanden zwaar, bijvoorbeeld door krappe behuizing, het moeten combineren van werk met de zorg voor kinderen en het missen van interactie met collega’s. “Door digitaal werk staan onze hersenen onder hoogspanning. Hoe langer dat duurt, hoe meer de dagen en werkzaamheden op elkaar gaan lijken. We missen onze toevallige contacten en inspiratie”, signaleert Koops. “Dat nu ook ’s avonds de vrijheid beperkt wordt, trekt een nog zwaardere wissel op de mentale en fysieke gezondheid. Reden voor werkgevers om extra scherp te letten op het welzijn van werknemers en om creatief om te gaan met de invulling van een werkdag.”

Werk op maat

Om te voorkomen dat mensen omvallen, adviseert Koops aan te moedigen langere pauzes te nemen. Meer tips: 

  • Houd online vergaderingen zo kort mogelijk, en plan er minder. Laat tussen vergaderingen minstens een kwartiertje virtuele ‘reistijd’ zitten om de benen te strekken en je mentaal voor te bereiden op het volgende gesprek.
  • Vervang indien mogelijk (delen van) online vergaderingen door telefoneren. Daar kun je prima bij wandelen. Neem als leidinggevende het initiatief.
  • Moeten medewerkers tijdens de avondklok de weg op, zorg dan voor een getekende werkgeversverklaring. Op deze manier hoeven mensen geen stress te hebben over een eventuele aanhouding.
  • Schep ruimte en gelegenheid voor sociale cohesie op het werk en wees daarin creatief. Maak tijd vrij voor sociale activiteiten als – online – onderdeel van het werk.
  • Maak maatwerk afspraken met ouders van kinderen die thuis onderwijs volgen. Neem hiervoor als werkgever of leidinggevende het initiatief. Deze tijd vraagt om individuele en flexibele afspraken, passend bij de persoonlijke situatie van personen.

Impact van klanten

Mensen die hun werkzaamheden niet aan de keukentafel kunnen uitvoeren, hebben ook te lijden onder de gevolgen van Covid-19. De angst voor besmetting kan zwaar op hen drukken. Bovendien kunnen zij het lastig vinden om mensen te vragen om de maatregelen na te leven, bijvoorbeeld als mensen geen mondkapje dragen. Daarbij zijn de lontjes van mensen korter dan normaal. Koops adviseert werkgevers om oog te hebben voor de impact van contacten met klanten. “Te moeten dealen met onbegrip en ongeduld heeft effect op medewerkers. Het is belangrijk om ruimte te geven daarover te spreken.”

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.