Logo
  • Nieuws
  • 31 juli 2012
  • Diana Bossema, Robidus

Nieuwe Ziektewet kan werkgevers veel geld gaan kosten

Afgelopen jaren zijn diverse maatregelen genomen om de kosten van ziekte en arbeidsongeschiktheid terug te dringen. Al deze maatregelen hebben geen effect gehad op flexwerkers. Om ook die kostenpost terug te dringen wil de overheid met ingang van 1 januari 2014 via de wet Modernisering Ziektewet meer verantwoordelijkheid leggen bij (voormalig) werkgevers.

Beeld Nieuwe Ziektewet kan werkgevers veel geld gaan kosten

Het wetsvoorstel dat op 5 juli jl. door de Tweede Kamer is aangenomen en nu nog ter goedkeuring bij de Eerste Kamer ligt, heeft als doel de kosten van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid van de zogenaamde flexwerkers terug te dringen. Het gaat hierbij om ex-werknemers die bij ziekte geen recht hebben op loondoorbetaling van hun werkgever. Het betreft dan vooral zieke WW’ers, zieke uitzendkrachten en zieke werknemers met een contract voor bepaalde tijd dat afloopt tijdens de ziekteperiode.

Nieuwe financieringsregeling

Momenteel worden de kosten van verzuim en arbeidsongeschiktheid van flexwerkers via sectorpremies in rekening gebracht. Vanaf 2014 zullen deze kosten echter via een gedifferentieerde premie rechtstreeks doorbelast worden aan de werkgever. Dit gebeurt op dezelfde wijze als op dit moment al voor de WGA het geval is. Werkgevers betalen vanaf 2014 dan ook meerdere gedifferentieerde premies.

Doel van de nieuwe regeling is om werkgevers rechtstreeks verantwoordelijk te houden voor de uitkeringslasten van zieke en arbeidsongeschikte ex-werknemers. Werkgevers krijgen dus een nog groter belang bij schadebeheersing. U zult dus scherp uw Ziektewet en WIA-administratie moeten bijhouden en de handelingen van UWV en verzekeraar moeten controleren. Uit ervaring is gebleken dat beide partijen veel fouten maken in de uitvoering van de ZW en de WIA.

Eigenrisicodrager

UWV volgt en beoordeelt niet stelselmatig uitkeringsgerechtigden. U zult dan ook de regie in eigen hand moeten nemen. Om klaar te zijn voor de wetswijzigingen is het tevens belangrijk dat u overweegt om eigenrisicodrager voor de Ziektewet te worden, maar in ieder geval uw ‘ziek uit diensters’ te registreren.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.