Logo
  • Nieuws
  • 11 december 2012
  • Herman Evers, Evident

Dit verandert in 2013 op het gebied van ziektekosten

De lasten voor de inzetbaarheid van medewerkers komen steeds meer bij de werkgever te liggen. De veranderingen op een rij.

Beeld Dit verandert in 2013 op het gebied van ziektekosten

Meer eigen risico

In 2013 gaan werknemers ervaren dat ze meer eigen risico krijgen voor hun ziektekosten. Dat leidt ertoe dat een werknemer probeert de behandeling als een (preventieve) of re-integratie behandeling te zien en de rekening bij de werkgever neer te leggen.

 

Gemiddelde leeftijd omhoog

De pensioenrichtleeftijd wordt merkbaar verschoven, mensen worden geacht langer door te werken. Daardoor gaat de gemiddelde leeftijd ook omhoog, waarmee ook de kans op ziekteverzuim en WIA-instroom toeneemt omdat oudere mensen vaker ongezonder blijken te zijn. Het verzuim stijgt, de WGA-premie neemt toe.

 

Tijdelijk dienstverband

Werknemers met een tijdelijk dienstverband gaan merken dat het UWV veel strenger wordt als men een jaar ziek is. Als gevolg van een strenge tussentijdse beoordeling kunnen de ziektewet-uitkeringen fors lager worden of zelfs stoppen! En dan de veenbrand van 2013: als deze werknemers met een tijdelijk dienstverband ziek uit dienst zijn gegaan komt hun uitkering door de premienota van 2014 voor rekening van de individuele werkgever. Kleine werkgevers tot 10 werknemers blijft dit bespaard en betalen een vaste risico-onafhankelijke premie aan het UWV. 

 

Eigen risicodrager

Gelukkig kan de werkgever ook zijn kosten meer beinvloeden door in 2013 te besluiten om eigen risicodrager te worden voor het risico van deze werknemers met tijdelijk dienstverband. De werkgever betaalt dan helemaal geen premie aan het UWV en neemt de re-integratie (met name inzetten in passend werk) van deze mensen ter hand. Dat levert weer opbrengsten op voor de werkgever, een mooie meevaller voor de eigenrisicodrager.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.