Logo
  • Nieuws
  • 1 mei 2015
  • Bron: Rijksoverheid.nl

Onterecht gebruik maken van titel ‘universiteit’ of ‘hogeschool’ strafbaar

Instellingen die onterecht de naam universiteit, hogeschool of een vertaling van die namen voeren, komen daar niet langer mee weg. Ook de graden, zoals Bachelor en Master, worden beter beschermd met het Wetsvoorstel Bescherming namen en graden hoger onderwijs dat minister Bussemaker heeft vrijgegeven voor internetconsultatie.

Met het wetsvoorstel maakt Jet Bussemaker, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap naar eigen zeggen een einde aan de jarenlange praktijk dat onderwijsorganisaties zich ongestraft konden voordoen als een erkende instelling voor hoger onderwijs. Sommige instellingen gingen daarbij zo ver dat ze studenten een graad in het vooruitzicht stelden die ze niet mochten afgeven.

Met hun praktijken leidden de organisaties studenten en werkgevers om de tuin en schaadden ze de goede reputatie van het Nederlandse hoger onderwijs aldus de minister.
Bussemaker: “Dit soort organisaties maken misbruik van de goede naam van het Nederlandse hoger onderwijs. Ze vragen geld en tijd van studenten voor een diploma dat niets waard is. Dat mag niet onbestraft blijven; het heeft al veel te lang geduurd.’’.

Uitzonderingen

Voortaan mogen alleen nog Nederlandse erkende instellingen zich hogeschool of universiteit noemen en bijbehorende graden afgeven. Ook nevenvestigingen van erkende instellingen uit de Europese Economische Ruimte krijgen dat recht, mits ze transparant zijn over de herkomst van de graden en ‘moederinstelling’.
Instellingen die de regels overtreden kunnen rekenen op een boete van maximaal €810.000 of 10% van hun jaaromzet.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.