Logo
  • Nieuws
  • 17 mei 2016
  • Daniël Oosterhuis

Medewerkers die regie over eigen ontwikkeling nemen: utopie of niet?

Werkend Nederland wil regie over eigen ontwikkeling, maar pakt deze niet. Maar liefst driekwart vindt het belangrijk om zelf de regie te hebben over een persoonlijk ontwikkelprogramma, zo blijkt uit het HR-Benchmarkonderzoek dat Raet eerder dit jaar uitbracht in samenwerking met onderzoeksbureau TNS Nipo. Tijdens een rondetafelbijeenkomst gaan HR-directeuren nader in op deze uitkomsten.

Beeld Medewerkers die regie over eigen ontwikkeling nemen: utopie of niet?

Het is een utopie om te denken dat medewerkers zelf de regie over hun eigen ontwikkeling oppakken. Dat was een van de stellingen tijdens de rondetafel waarin zeven HR-experts op het gebied van talentmanagement samenkwamen van de gemeente Zwolle, AMC, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, PWN, LambWeston/Meijer, BASF en Raet.

“Ik herken dat het lastig wordt opgepakt. Als je wil dat medewerkers de regie nemen, dan moet je dit ook wel faciliteren," stelt Bert Roelofs, HR-directeur bij het AMC. “Een faciliterende rol is cruciaal, dus er moet een omgeving gecreëerd worden waarin alle belemmeringen de kop worden ingedrukt. HR moet leidinggevenden trainen om medewerkers te helpen met hun regie.”

Apps voor feedback

Alle deelnemers aan de rondetafel zijn het erover eens dat HR echt alleen een faciliterende rol zou moeten hebben. Maar hoe kan HR dit invullen? Volgens HenkJan van Commenee, productmanager bij Raet, ligt er in de toekomst een grote rol voor technologische hulpmiddelen in het verschiet die het voor HR makkelijker maakt om de faciliterende en coachende rol in te vullen. “Er is een groot scala aan digitale ontwikkeltools beschikbaar die het leren in eigen tijd efficiënter maakt. Deze digitalisering zorgt ervoor dat medewerkers meer inzicht hebben in hun eigen ontwikkeling en écht de regie kunnen nemen.” Ook Roelofs ziet deze ontwikkeling. “Met name vanuit de Verenigde Staten komen veel apps, vooral voor feedback, overgewaaid. Het is belangrijk dat medewerkers zelf aan het roer staan van hun ontwikkeling en feedback vragen aan anderen over hun performance. Apps kunnen hen hierin helpen.”

Volgens Freek Bosse, HR-manager bij internationaal chemieconcern BASF, gaat talentmanagement verder dan alleen opleiding en ontwikkeling. “Uiteindelijk wil je dat medewerkers energiek op de werkvloer staan. Zodra zij goed gemotiveerd begeleid worden en op hun talent worden aangesproken, dan zullen zij sneller geneigd zijn om zich door te ontwikkelen.”

Averechts werken

Toch zouden managers niet geforceerd om moeten gaan met ontwikkeling van medewerkers, stelt Maarten van Heugten, HR-manager bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. “Niet iedere medewerker heeft een even sterke ontwikkelbehoefte. Ik denk dat HR-afdelingen dit niet per se erg moeten vinden. Het kan ook averechts werken. De focus ligt dan meer op behoud van inzetbaarheid. Tevreden, goed functionerende werknemers zijn immers ook goede medewerkers. Ook dit valt onder het geven van regie en goed werkgeverschap.”

Download hier het Talentmanagement onderzoeksrapport van Raet

Deelnemers aan de rondetafel
Freek Bosse, HR-manager bij internationaal chemieconcern BASF
HenkJan van Commenee, productmanager bij Raet
Maarten van Heugten, HR-manager bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Lisette Jacobs, HR Director & Communications bij LambWeston/Meijer
Sander Kars, onderzoeker bij Raet
Marcella Rijkschroeff, HR-manager bij gemeente Zwolle
Bert Roelofs, HR-directeur bij het AMC
Anita Wijma, Manager Mensen en Middelen bij PWN

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.